Aarhus Universitets segl

Grønlandsk forskningsstation indviet med piskesmæld

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik åbnede ny forskningsstation i Nordøstgrønland med hundepisk og champagne

HKH Kronprins Frederik, stationsleder Niels Martin Schmidt og rektor for Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm Nielsen med navneskiltet til Zackenberg Research Station, Daneborg, foran den nyåbnede forskningsstation ved Daneborg, Nordøstgrønland. Foto: Peter Bondo Christensen
Minister for uddannelse, Forskning og Nordiske anliggender, Nick Nielsen, HKH Kronprins Frederik, Uddannelsesminister Morten Østergaard og stationsleder Niels Martin Schmidt ved Zackenberg elven, hvor en ny bro, der bygges i sommeren 2013, bl.a. er finansieret af Kronprinseparrets fond. Foto: Peter Bondo Christensen
Med et velrettet piskeslag vælter HKH Kronprins Frederik en flaske champagne og åbner dermed den nye forskningsstation ved Daneborg, Nordøstgrønland. Foto: Peter Bondo Christensen

Med et velrettet slag med hundepisken og en væltet flaske champagne åbnede Kronprins Frederik i går Aarhus Universitets og Grønlands Selvstyres nye forskningsfaciliteter ved Daneborg i Nordøstgrønland. Samme sted som Slædepatruljen Sirius har base.

”Det er mig en stor glæde at åbne den nye forskningsstation her i Daneborg, som er drevet af Aarhus Universitet, og som nu overdrages til Grønlands Selvstyre. Det er imponerende at se, hvad dansk forskning kan præstere her i Arktis. Vi er langt fremme, fordi vi er til stede heroppe, og det er helt afgørende, hvis man vil drive det vidt,” sagde Kronprins Frederik ved indvielsen.

Omfattende samarbejde

Den nye forskningsstation i Daneborg er blevet til i et smukt samarbejde mellem Aage V. Jensens Naturfond, Aarhus Universitet, Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser og Grønlands Selvstyre. Kronprins Frederik rettede en stor anerkendelse til Aage V. Jensens Naturfond for at have finansieret den nye forskningsstation, der officielt nu hedder Zackenberg Research Station, Daneborg, og som indgår i den samlede Zackenberg Research Station.

”Vi syntes ikke, at faciliteterne her i Daneborg svarede til den fantastiske indsats, de mange forskere yder heroppe. Derfor har vi lagt vægt på at få opbygget forskningsfaciliteter af international standard, der kan tiltrække forskere fra mange lande – og det er lykkedes. Med etablering af Zackenberg komplekset har vi skabt nogle af verdens bedste forskningsstationer, til at opsamle den helt nødvendige viden om klimaændringernes indvirkning på Arktis, og dermed hele kloden, sagde formand for Aage V. Jensens Naturfond Leif Skov i forbindelse med, at han overdrog bygningerne til Grønlands Selvstyre og driften af forskningen til Aarhus Universitet.

Videre mod Station Nord

I dag drager delegationen med H.K.H. kronprins Frederik, minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Morten Østergaard, Grønlands minister for Uddannelse, Forskning og Nordiske Anliggender Nick Nielsen, bestyrelsesformand i Aage V. Jensens Naturfond Leif Skov, bestyrelsesformand i Villum fonden Lars Erik Kann-Rasmussen og rektor på Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen og leder af Aarhus Universitets nye arktiske forskningscenter (Arctic Research Center), professor Søren Rysgaard videre til Station Nord.