Aarhus Universitets segl

Jeg vægter karakter frem for karakterer

Cand. mag. Christiane Vejlø har gennem 17 år rådgivet erhvervslivet, institutioner og den danske regering i digitale trends og digital ansvarlighed. Læs her, hvad hun bedst husker fra sin studietid på AU, hvordan hendes yndlingsunderviser stadig spiller en rolle i hendes arbejdsliv - og hvad hun selv lægger vægt på, når hun rekrutterer.

Christiane Vejlø, født 1973, driver medie- og konsulentvirksomheden Elektronista, som producerer indhold om digital livsstil til en række platforme. Virksomheden rådgiver desuden i digitale trends. Christine Vejlø er cand.mag. i medievidenskab med sidefag i religion. Foto: Ulrik Jantzen

Hvad er dit bedste minde fra din studietid?
Jeg kan huske, hvor stolt jeg var, da jeg begyndte at komme på campus. Jeg gik gennem den grønne universitetspark og trådte ind i de gule bygninger på Det Teologiske Fakultet. For mig var universitetet det ultimative tegn på dannelse, og jeg følte mig som en del af historien. Aarhus Universitet er unikt, fordi det ligger så smukt. Jeg har mange skønne minder, hvor forelæsninger har udviklet sig videre til øl og hygge i græsset. 

Hvem var din yndlingsunderviser?
Jeg var virkelig begejstret for professor Hans Jørgen Lundager Jensen. Han underviste i Det Gamle Testamente, og jeg husker ham som den mest vidunderlige, fagnørdede type med en skarp underspillet humoristisk sans. Han havde et fantastisk take på de gammeltestamentelige historier, der jo ofte var ret dramatiske. Jeg lærte meget om de strukturelle ligheder mellem forskellige religioner af Hans Jørgen Lundager Jensen, og den strukturalistiske metode sniger sig faktisk af og til stadig ind i mit arbejde, når jeg analyserer, hvordan forskellige grupper agerer på internettet. 

Hvilket råd ville du ønske du havde fået, da du startede i dit første job?
At jeg ikke skulle fokusere så meget på overskriften på min faglige baggrund men mere på, hvad jeg havde lært og kunne bruge i praksis. Jeg har trukket fra en bred palette af videnskabsteori, sociologi, antropologi, religionsvidenskab og kulturanalyse i alle de jobs, jeg har haft. Og da jeg efterhånden selv har ansat en del mennesker, så ved jeg også, at det i de fleste jobs er mere karakter end karakterer, der tæller. At man kan tænke bredt og trække fra mange fag er noget af det vigtigste, hvis man vil have gode idéer. Derfor vil jeg faktisk anbefale alle at fordybe sig i vidt forskellige fag. Det er krydsfeltet, som bliver rigtig interessant. 

Ser du fortsat nogen fra din studietid?
Jeg skiftede hovedfag fra religionsvidenskab til medievidenskab efter fire år. Jeg har lidt kontakt på Facebook med flere af dem, jeg læste religionsvidenskab med. Og så har jeg en rigtig god ven fra medievidenskab, forfatter Thomas Wedell Wedellsborg. Vi fandt hinanden på studiet, fordi vi begge to var meget fokuserede på, hvordan vi kunne bruge medievidenskab i praksis, og vi interesserede os for den forretningsmæssige del af faget. Thomas sidder nu i New York og skriver bøger for Harvard Business Press, så han har klaret sig rimelig godt. 

Hvad er du optaget af lige nu?
Jeg er meget optaget af forholdet mellem mennesker og teknologi. De seneste par år har jeg faktisk flyttet mig tilbage til mit udgangspunkt. Altså filosofien og etikken, som optog mig meget på religionsvidenskab. Jeg arbejder til dagligt med ansvarlig teknologi, jeg har rådgivet to regeringer på området og sidder bl.a. i Dataetisk Råd. Det betyder, at jeg i mange sammenhænge benytter min stemme til at trække humanisme ind i teknologisammenhænge. I min rådgivning siger jeg faktisk ofte, at hver gang en virksomhed ansætter en programmør eller en ingeniør, skal de ansætte f.eks. en antropolog eller en teolog. Det handler om, at der skal mennesker og humanistisk tænkning til at styre teknologien. Så vi sammen får skabt en fremtid, vi allesammen har lyst til at leve i. 

Læs mere om Christine Vejlø og hendes virksomhed Elektronista Media