Aarhus Universitets segl

Morten og Daniel arrangerer årets kapsejlads: ”Det er en hyldest af alle frivillige studerende i Aarhus”

Det er ikke hverdagskost for to medicinstuderende at arrangere en begivenhed, der samler op mod 30.000 mennesker. Alligevel løfter Morten Wittendorf Bækby og Daniel Teglborg Houe arven efter en lang række frivillige studerende, der har stablet den traditionsrige kapsejlads på benene siden 1991.

Daniel Teglborg Houe og Morten Wittendorf Bækby, begge iført en Umbilicus-hættetrøje, står foran søen i universitetsparken.
Daniel Teglborg Houe (tv.) og Morten Wittendorf Bækby (th.) var begge med til at vinde Kapsejladsen for festforeningen Umbilicus i 2023. I år er de ansvarlige for at arrangere Kapsejladsen, der løber af stablen fredag 3. maj. Foto: Casper Dam.

I de trætte morgentimer og igen om aftenen møder Morten Wittendorf Bækby og Daniel Teglborg Houe op i mudder og regn for at hoppe i en oppustelig gummibåd og snurre rundt om en ølflaske. 

Alt sammen for at perfektionere en sportsgren, der kun kan opleves én gang om året. I Universitetsparken i Aarhus.

”Det er verdensmesterskaberne. Aarhus’ studerende er bare de eneste, der er inviteret,” siger Daniel Teglborg Houe.

Udover at træne, så de kan hive det sagnomspundne trofæ ’det gyldne bækken’ hjem til deres festforening, Umbilicus, er de to medicinstuderende ansvarlige for at arrangere årets kapsejlads. En begivenhed, der hvert år tiltrækker op mod 30.000 studerende. Og de gør det helt frivilligt.

”Vi gør det, fordi Kapsejladsen er en hyldest af alle frivillige studerende i Aarhus, der gør en ekstra indsats i løbet af hele året og gør det fedt at være studerende i byen,” fortæller Morten Wittendorf Bækby, der balancerer sit arbejde med Kapsejladsen med sin uddannelse og sit arbejde i en lægepraksis.

I alt deltager 14 forskellige festforeninger fra uddannelsesinstitutioner i Aarhus. Ud over Aarhus Universitet er Erhvervsakademi Aarhus og VIA University College repræsenteret med hold i år. 

”Det er en magisk dag, som er helt unik for Aarhus. Kapsejladsen er lavet af studerende for studerende - det er hele tiden omdrejningspunktet, når vi planlægger det,” uddyber Morten Wittendorf Bækby.

Frivillige kræfter siden 1991

Det kan være svært at forstå, hvordan en ølstafet i 1991 med 50 tilskuere mellem de medicin- og tandlægestuderende nu er vokset til Nordeuropas største studenterarrangement – og et årligt samlingspunkt for studerende i hele Aarhus.

Da en tidligere medicinstuderende, som dystede i Kapsejladsen tilbage i 1993, dukkede op ved den mudrede søbred en kold forårsmorgen med croissanter i hånden og heppede på de trætte sejlere, der trænede til årets stafet, forstod Daniel Teglborg Houe og Morten Wittendorf Bækby hvilken tradition, de har skrevet sig ind i.

”For mig er det en stor ære at træde ind i den række af frivillige, der har været med til at drive Kapsejladsen til det, det er i dag. Og holde liv i det. Man skal brænde for det. Hvis vi lod være med at arrangere det i år, ville det være fuldstændig lige meget, hvad de tidligere frivillige har arbejdet for de sidste 33 år,” fortæller Morten Wittendorf Bækby.

Dokumentar: Følg Morten og Daniel op til og under årets kapsejlads

I år kan du følge Morten og Daniel, fra de udnævnes til ansvarlige for årets kapsejlads og frem til afholdelsen i en kommende mini-dokumentarserie. Dokumentarserien får premiere på Aarhus Universitets YouTube-kanal umiddelbart efter Kapsejladsen 3. maj.

Det er følelsen af at stå på skuldrene af generationer af frivillige, der holder gejsten oppe. Også når de to arrangører skal skrive og svare på et uendeligt antal mails til samarbejdspartnere, koordinere toilet- og parkeringsforhold i Universitetsparken og finde ud af, hvad det vil sige at bankafstemme.

Opgaver, der ikke just er hverdagskost for to medicinstuderende. 

”Der har da også har været dage, hvor vi har kigget på hinanden og sagt: ’Hvorfor gør vi det her?’, siger Daniel Teglborg Houe og kigger på sin medarrangør.

”Jeg tror, det er på grund af sammenholdet i festforeningen. De tidligere arrangører er gode til at hjælpe os. Det er også gennem dem, jeg kan mærke, hvor meget Kapsejladsen betyder,” svarer Morten Wittendorf Bækby.

”Det er ligesom Super Bowl”

På fredag den 3. maj flokkes tusindvis af studerende atter til Universitetsparken med campingstole, termokander og klirrende plastikposer. Nogle kommer for at overvære en unik sportsbegivenhed. Andre ænser ikke, at måneders intens træning kulminerer i perfekte rotationer om ølflasker og snorlige ’powerslides’ ned i gummibådene.

Men hvis man spørger de to arrangører, om Kapsejladsen mest er en sportsbegivenhed eller en fest, kommer svaret dog prompte:

”For os er det klart mest en sportsbegivenhed,” slår Morten Wittendorf Bækby fast, men understreger, at de to arrangører arbejder lige så hårdt på at gøre det til en god dag for dem, der ikke er lige så interesseret i udfaldet af sejladsen, som de to arrangører selv.

Se Kapsejladsen live

Vi sender årets Kapsejlads live på Aarhus Universitets Facebook fredag 3. maj.

Program:

13.00: Åbningstaler v. borgmester Jacob Bundsgaard og rektor Brian Bech Nielsen

13.10: Velkomst v. arrangørerne fra Umbilicus, Morten Wittendorf Bækby og Daniel Teglborg

14.30: 1. Heat: ØF, UMBI, SIFFOS, AMBROSIA

15.30: 2. Heat: BEERCEPS, PF, ALKYMIA, APO

16.25: 3. Heat: HUMBUG, HAV, PROFUS, FUT

17.15: Finalen

De var begge på det vindende hold sidste år, og Morten stiller også op som sejler i år.

”Det er ligesom Super Bowl, hvor der også er et pauseshow og tonsvis af underholdning, der sker rundt om selve sportsbegivenheden. På samme måde har vi også introshows, konferencier (Esben Bjerre og Peter Falktoft, red.) og en kunstner, som giver koncert. Så vi prøver at give noget til alle studerende,” fortæller Daniel Teglborg Houe og fortsætter:

”Sidste år ville jeg bare gerne vinde Kapsejladsen, men i år har vi ansvaret for hele arrangementet. Det ændrer perspektivet.”

”Det vil være en lige så stor sejr for mig, at arrangementet er vellykket - også selvom vi ikke vinder. Og jeg er et kæmpe konkurrencemenneske!” indskyder Morten Wittendorf Bækby.