Aarhus Universitets segl

Afgangsgrader, fakultetsvis

På Aarhus Universitet er den nye studiestruktur på de lange videregående uddannelser implementeret således, at alle studerende optages på en 3-årig bacheloruddannelse. Det er muligt efter afsluttet bacheloruddannelse at fortsætte på en 2-årig kandidatuddannelse. De eneste undtagelser herfra er teologistudiet og tandlægestudiet, der er 5-årige kandidatuddannelser, samt lægestudiet, der er normeret til 6 « år. Ved alle uddannelser er det muligt at videreføre kandidatstudiet i en forskeruddannelse (Ph.D.), der varer 3 år. Forskeruddannelsen kombinerer studier med egentlig forskning. Ph.D. studiet vil typisk koncentrere sig om et nærmere defineret projekt. En række Ph.D. studier tilrettelægges i et samarbejde mellem universitetet og en anden forskningsinstitution.

Humaniora

Humaniora er samlebetegnelsen for en bred vifte af fag, der repræsenterer uddannelser inden for æstetiske, historiske, filosofiske og sproglige områder. Der er ialt godt 30 humanistiske fag ved Aarhus Universitet, og dertil kommer en mængde kombinationsmuligheder.

En humanistisk bacheloruddannelse består af 2 års studier på grundfaget, dvs. det fag man er optaget på, samt endnu et år på grundfaget eller et år på et andet studium, normalt en ét-årig suppleringsuddannelse eller første år af et 1«-årigt sidefag.

Cand-mag.-graden opnås efter i alt 5 års studier sammensat enten af 4 år på grundfaget kombineret med en af de ca. 40 1-årige suppleringsuddannelser eller med 3« år på grundfaget suppleret med et 1«-årigt sidefag. Det er kun muligt at tage sidefag i de gymnasierelevante fag. Sidefaget kan også vælges på naturvidenskab eller samfundsfag. Endelig kan det sidste år af bacheloruddannelsen og den 2-årige kandidatuddannelse, dvs. i alt 3 år, sammensættes individuelt med kurser fra forskellige fag. Et hvert cand.mag. studium afsluttes med et speciale.

Studerende optaget tidligere end 1995 har endvidere mulighed for at afslutte 4 års studier på grundfaget med en cand.phil.-grad, som eventuelt kan kombineres med en suppleringsuddannelse med henblik på opnåelse af cand.mag.-titlen.

Magisterkonferensen er et forskningsstudium, hvor man via 6 års studier på grundfaget (evt. 5 år på grundfaget samt ét år på en suppleringsuddannelse) opnår titlen mag.art. Magisterstudiet adskiller sig fra Ph.D. studiet, idet man umiddelbart kan lade sig indskrive på magisterkonferensen som studerende.

Sundhedsvidenskab

Det sundhedsvidenskabelige fakultet omfatter lægeuddannelsen (cand.med.) og tandlægeudddannelsen (cand.odont.), samt uddannelserne til tandplejer og klinisk tandtekniker - de to sidste er ikke kandidatuddannelser.

Læge- og tandlægestudierne er bygget op af en teoretisk første del og en klinisk anden del. Undervisning og forskning foregår for lægeuddannelsens vedkommende både på universitetet og på en række hospitalsafdelinger i Århus, hvor også den kliniske undervisning på studiets anden del er placeret. For tandlægeuddannelsens vedkommende foregår al undervisning og forskning på universitetet. Det odontologiske institut råder over egne klinikker til patientbehandling og modtager dagligt mange patienter. Derved får de tandlægestuderende god mulighed for at opøve praktiske færdigheder i de forskellige former for behandling.

Samfundsvidenskab

Det samfundsvidenskabelige fakultet rummer fire fag: jura, økonomi, statskundskab/samfundsfag og psykologi. De færdige kandidatuddannelser giver ret til titlerne cand.jur., cand.oecon., cand.scient.pol/cand.phil./cand.mag. og cand.psyk. Studierne kan videreføres til en Ph.D.-grad.

Studierne jura, økonomi, statskundskab og psykologi indledes alle af 3-årige bacheloruddannelser, som er præget af obligatoriske kurser, der giver en introduktion til studiernes bredere områder. På de 2-årige kandidatuddannelser er der til gengæld gode muligheder for specialisering.

Samfundsfagsuddannelsen afviger fra de øvrige studier ved kun at være på 4 år (cand.phil.). Det er muligt at kombinere uddannelsen med studier fra humaniora eller naturvidenskab og på den måde opnå en cand.mag.-grad.

Teologi

Det teologiske fakultet omfatter udover teologi også de humanistiske studier religionsvidenskab og semitisk filologi, disse er bygget op og rummer de samme muligheder som de øvrige humanistiske fag (se ovenfor).

Teologi er sammensat af en 2-årig grunduddannelse og en overbygningsuddannelse på 3 år og giver titlen cand.teol. Det er muligt efter 3 år at forlade studiet med en bachelorgrad. Ved manglende forkundskaber i græsk og latin forlænges grunduddannelsen med 1 år.

Teologistudiet centrerer sig om kristendommen, dens oprindelse, udvikling og betydning i det moderne samfund.

Naturvidenskab

Det naturvidenskabelig fakultet rummer de grundvidenskabelige fag fysik, kemi, astronomi, biologi og geologi samt fagene matematik, statistik og datalogi, som er centrale fag i den moderne naturvidenskabelige forskning. Uddannelserne er alle normeret til fem år og giver titlen cand.scient. (matematik-økonomi dog cand.scient.oecon.).

Det naturvidenskabelige studium indledes med en bacheloruddannelse. Efter to års studier skal man vælge, om man vil fortsætte på et kandidatstudium eller afslutte med en bachelorgrad. Vælger man kandidatstudiet, kan man allerede efter to års yderligere studier påbegynde et Ph.D.-studium. Kandidatstudiet afsluttes med speciale.

Man begynder det naturvidenskabelige studium på en studieindgang, som ofte omfatter to fag. Man kan kombinere de to fag (kandidat/sidefag) eller vælge specialiseringer inden for et af fagene. Vælger man et af de gymnasierelevante fag, kan disse kombineres med studier fra humaniora og samfundsfag.