Aarhus Universitets segl

Forskningshistorier om coronavirus

Forskere ved Aarhus Universitet har, siden WHO i marts 2020 erklærede infektionssygdommen COVID-19 for en pandemi, arbejdet på at udvikle behandling for COVID-19, begrænse spredning af ny coronavirus (SARS-CoV-2) og skabe viden om COVID-19’s konsekvenser i samfundet.

Herunder kan du læse artikler om projekter og resultater, der er relateret til COVID-19.


Artikler

Bevilling: Målet er at ruste verden til at stå imod en pandemi

Professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin er en af flere førende virus- og vaccineforskere, som i hast er samlet for at forske i løsninger, der begrænser og forhindrer fremtidige viruspandemier. Forskningen støttes med 25 mio. kr. fra Carlsbergfondet.

Professor Søren Riis Paludan er del af forskerholdet, som skal finde metoder til at bekæmpe coronavirus.

Epidemien med corona-virus strammer grebet om hele verden, og det haster med at udvikle metoder til at begrænse lignende epidemier i fremtiden. Derfor bevilger Carlsbergfondet nu 25 mio. kr. i forskningsstøtte til bekæmpelse af virusepidemier, både den aktuelle og fremtidige.

Modtageren af forskningsmidlerne er en netop sammensat gruppe med danske protein-, vaccine- og diagnostikforskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Opgaven er at på kort tid levere en ny vaccine mod Covid-19 baseret på et lovende, men uprøvet vaccinekoncept. Desuden skal forskergruppen udvikle en diagnostisk test og alternative behandlingsmuligheder på baggrund af nye, såkaldte aptamer-teknologier.

Professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin forklarer om sin gruppes rolle i projektet:  

”Vi skal teste anti-virale effekter af antistoffer og aptamerer på virus-replikation. Til det formål opsætter vi såkaldte sensitive assays for SARS-CoV2-replikation for at skelne en effektiv behandling fra en mindre effektiv eller ineffektiv behandling”.

Tre værktøjer mangler

Situationen med Corona-virus minder os om, hvor vigtig forskning i anti-virale midler er. Det siger professor Jørgen Kjems fra Molekylærbiologi og Genetik, som er Aarhus Universitets gruppeleder på projektet:

”Vi må opfinde hurtigere og mere effektive metoder til at diagnosticere og behandle fremtidens virusangreb samtidig med, at vi forebygger infektionen med bedre vacciner. I dette projekt er vi på tværs af mange fagligheder gået sammen om at løse disse opgaver med helt nye innovative metoder. Selvom vi måske kommer for sent med hensyn til den aktuelle epidemi, er jeg overbevist om, at vi med denne forskningsindsats, står meget stærkere næste gang, virus hærger i verden”.

Forskningsprojektet sættes i gang ud fra den erkendelse, at der akut mangler mindst tre værktøjer for at få den aktuelle pandemi under kontrol.

Det ene er bedre og enklere tests til at diagnosticere patienter og til at vurdere smittespredning – herunder udviklingen af ”herd immunity” i befolkningen. Det andet er anti-virale lægemidler til specifik behandling af Covid-19-patienter. Og det tredje er naturligvis en vaccine, der kan forebygge sygdom.

Bevillingen skal forebygge  

I lyset af eksperters vurdering af, at der kan komme en anden bølge af epidemien til efteråret, haster det med at sætte ind med forskningsressourcer, som kan forhindre en lige så alvorlig situation som den, verden står i lige nu. Det udtaler Carlsbergfondets bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher i pressemeddelelsen om bevillingen: 

”Carlsbergfondet har rykket hurtigt og fået sammensat et hold af de fremmeste danske forskere inden for de relevante fagområder, som kan bidrage til at bekæmpe Corona-virus og sygdommen Covid-19 – både i forhold til den aktuelle pandemi og i fremtiden. Det står nu klart, at vi på flere områder er på hælene i forhold til virus og dets evne til at sprede sig. Og at forberedelser, der kunne have været gjort inden udbruddet, ikke blev gjort. Vi vil gerne være med til at forebygge, at vi havner i en lignende situation igen”.

Selv om Aarhus Universitet fysisk har lukket ned for forskningsaktivitet i laboratorier for at begrænse coronasmitte, bliver der arbejdet på at åbne sikre forskningsfaciliteter – helt ekstraordinært i denne situation - så AU-forskning også kan hjælpe med at løse den verdensomspændende corona-krise.

Forskningsprojektet ledes af professor Ali Salanti fra Københavns Universitet. Professor Jørgen Kjems er gruppeleder ved Aarhus Universitet og professor Michael Theisen er gruppeleder på Statens Serum Institut. 

Kontakt

Professor Søren Riis Paludan
Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
srp@biomed.au.dk
28 99 20 66

 

Artiklen bygger på en pressemeddelelse fra Carlsbergfondet.


Videoer

      

Visninger
Pengene fosser ud af statskassen - Et år med Corona
Visninger
Ledelse fra hjemmekontoret - Et år med Corona

Podcasts