Aarhus Universitets segl

Investering får iværksættere til at satse alt i kampen mod væskemangel

Innovativ teknologi kan opspore ubalance i kroppens væskesystem og på sigt forhindre dehydrering hos ældre mennesker. Bag opfindelsen står to iværksættere fra Aarhus Universitet, der vil frigive tid på hospitalsgangene med en håndholdt væskemåler. Nu har en investering bragt dem tættere på målet.

Ida Grønborg og Mads Skak Petersen fra startuppen Cacta med rod på Aarhus Universitet

Ernæringsforsker Ida Grønborg var på felttur til hospitalet, da hun første gang oplevede patienter, der led af dehydrering.

Det blev startskuddet til virksomheden Cacta, som hun stiftede sammen med civilingeniør Mads Skak Petersen. De havde mødt hinanden på innovationsprogrammet BioMedical Design ved Aarhus Universitet samme år.

I dag satser de to akademiske iværksættere alt på skabe en fysisk væskemåler, der kan bruges af SOSU-medarbejdere hjemme hos den ældre del af befolkningen, da mange her oplever en svækket tørstfornemmelse og er udsat for dehydrering på grund af vanddrivende medicin.

Det ambitiøse mål har givet Cacta sin første kapitalindsprøjtning. Dén kom fra Innovationsfonden og har sikret lønninger til Ida Grønborg og Mads Skak Petersen det næste år frem. Tiden vil de to iværksættere bruge på at bevise, at deres nyskabende måler er et økonomisk bæredygtigt projekt.

”Det økonomiske rygstød har gjort, at vi kan satse alt. Vi har sagt vores job op og arbejder fuld tid på vores idé. Det vil komme fremtidige investorer til gode, fordi vi kan fjerne børnesygdomme og minimere risici ved vores koncept,” siger Ida Grønborg.

Cacta er tilknyttet iværksætterhuset The Kitchen ved Aarhus Universitet og er langt fra den eneste iværksættervirksomhed med grobund i universitetet, der disse år bliver ombejlet af investorer. Hele 85 startups tilknyttet The Kitchen har haft succes med at hente kapital til deres vidensbaserede virksomheder i 2022 – hvilket næsten er en fordobling på tre år.

Samtidig har fremgangen i investeringer betydet, at The Kitchen-iværksætterne samlet set modtog mere end 61 millioner kroner i ekstern kapital sidste år.

Investering skaber ro til innovation

For Ida Grønborg og Mads Skak Petersen har midlerne fra Innovationsfonden betydet, at der nu er ro til at fokusere på deres endelige produkt.

Målet er nemlig, at Cactas væskemåler skal levere en tidsbesparende og præcis væskemåling, der både kan benyttes i sundhedsvæsenet og hjemme i folks egne stuer. Den unikke teknologi måler blandt andet patientens væskestatus ved hjælp af den elektriske modstand i kroppens væv (bioimpedans), så nålestik ikke generer sårbare patienter.

Men iværksætteri har mange aspekter. Derfor har Cacta draget stor gavn af at være tilknyttet The Kitchen, som har bidraget med rådgivning og adgang til de rette erhvervsnetværk, lyder det fra Ida Grønborg.

”Tilknytningen til iværksætterhuset har været en stor hjælp til at starte virksomheden. Vi har fået virkelig kvalificeret sparring, mødt de rette mennesker inden for vores felt og haft adgang til gode fysiske faciliteter,” siger iværksætteren.

Hun mener også, at den professionelle rådgivning fra The Kitchen kan højne chancerne for, at Cacta får hul igennem til nye investeringer i fremtiden.

”Ekstern kapital bliver afgørende for, at vi i sidste ende kan skabe værdi for patienter og sundhedspersonale,” siger hun.

Kan Cactas udstyr levere en metode til tidlig konstatering af problemer i kroppens væskebalance, vil det give patienterne en bedre prognose og gøre det nemmere for læger at afhjælpe andre helbredsproblemer.

I første omgang fokuserer virksomheden på overhydrering (ødemer), hvor gode muligheder for kontrolmålinger skal hjælpe med at gøre udstyret nøjagtigt. Derefter håber de at kunne måle på både over- og dehydrering. Ida Grønborg vurderer, det kan tage op til fem år, før produktet rammer markedet på grund af de stramme regulatoriske krav til nyt medicinsk udstyr.


Fakta: Sådan er Cacta startet op

  • Cacta støttes af Innovationsfondens program InnoFounder. Programmet betaler et års løn til begge stiftere samt 100.000 kroner til produktudvikling.
  • Cacta har været tilknyttet Aarhus Universitets iværksætterhus The Kitchen siden sommeren 2021 og har udover deres egen personlige startuprådgiver deltaget i stedets workshops og netværksevents.