Aarhus Universitets segl

Tandplejeforskning med Novozymes skal bekæmpe folkesygdom

Universitet og biotechvirksomhed udvikler sammen enzymer, der forebygger tandsygdomme, åbner nye forretningsområder og udfordrer konventionelle tandplejevaner.

I et ambitiøst forskningsprojekt har Aarhus Universitets Institut for Odontologi og Oral Sundhed og Det Interdisciplinære Nanoscience Center (iNANO) slået sig sammen med biotechvirksomheden Novozymes med et fælles mål om at innovere tandplejeindustrien. Sammen arbejder de på en enzymbaseret terapi, der forebygger tandsygdomme som caries, gingivitis og parodontitis uden at skade gavnlige bakterier i munden.

”Samfundsværdien kan være enorm. Caries er en af de hyppigst forekommende sygdomme, så en ny behandling vil potentielt kunne komme hele befolkningen til gavn,”

siger Sebastian Schlafer, professor i cariologi ved Aarhus Universitet.

Fra forskning til folkesundhed

Projektet sigter mod at skabe en harmonisk sameksistens med mundens bakterier ved at angribe biofilmens matrix, dvs. den slim, der omgiver bakterierne i tandplak. På den måde kan belægninger på tænderne fjernes uden at anvende antibakterielle midler, og konceptet bryder dermed også med den traditionelle opfattelse af, at alle bakterier i munden er skadelige. ”Bakterierne er ofte gavnlige. Eksempelvis når de omdanner nitrater fra grøntsager og derved i sidste ende bidrager til at kontrollere blodtrykket. Omvendt kan regelmæssig brug af antibakteriel mundskyl potentielt øge blodtrykket netop ved at hæmme den bakterielle omdannelse af nitrat,” siger Sebastian Schlafer. Forskningsprojektet, nu på sit tredje kliniske studie, som er rettet mod personer med høj forekomst af caries, repræsenterer en ny forståelse af, hvordan menneskets evolutionære udvikling har formet en harmonisk sameksistens med mundens bakterier.

Viden til handling

Tidligere resultater af partnerskabet mellem Aarhus Universitet og Novozymes inkluderer produkter som BioFresh Clean, en sugetablet lanceret i USA i 2023, der frigiver enzymer og skal reducere tandplak. Inge Knap, Science & Technology Lead i OneHealth ved Novozymes, fremhæver forskningssamarbejdets betydning for virksomhedens innovationsmuligheder inden for mundpleje.

”Hos Novozymes ser vi store muligheder inden for mundhygiejne, men vi står over for udfordringer med den nødvendige ekspertise. Samarbejdet med Aarhus Universitet giver os adgang til den nødvendige specialiserede viden og åbner også op for at afdække konkrete anvendelsesmuligheder. Det styrker vores fælles vidensopbygning,” siger hun.

Manish K. Tiwari, Senior Scientist i Enzyme Research Division ved Novozymes, mener, at partnerskabet med Aarhus Universitet har etableret en unik balance mellem grundforskning og produktudvikling. ”Novozymes og Aarhus Universitet har dermed etableret et partnerskab, som kan bane vejen for fremtidige innovative bioløsninger,” siger han. 

Aarhus Universitet bringer løsninger

Interviewet er en del af årsmagasinet Aarhus Universitet bringer løsninger, der samler cases fra AU's erhvervssatsning.

Du kan læse hele årsmagasinet her