Du er her: AU » Om AU » Profil

Om Aarhus Universitet

• et fagligt bredt og forskningsintensivt universitet, der skaber og deler viden.

Aarhus Universitet blev grundlagt i 1928 og er i dag i den absolutte verdenselite på flere forskningsfelter.

Aarhus Universitet (AU) er blandt verdens 10 bedste universiteter grundlagt inden for de seneste 100 år og har en lang tradition for partnerskaber med nogle af verdens bedste forskningsinstitutioner og universitetsnetværk.

Gennem  samarbejde med myndigheder og erhvervsliv har AU et stærkt engagement i samfundsudviklingen.

AU har som mål at bidrage til at løse de globale og komplekse udfordringer, som verden står over for. Derfor tilstræber universitetet at forene forskernes høje faglighed med samarbejde på tværs af faggrænser for at kombinere forskning på nye måder.

Det sker i tæt kontakt med verden omkring os og skaber grundlag for, at universitetet er internationalt konkurrencedygtigt inden for forskning, uddannelser, talentudvikling og videnudveksling.

Kort om AU

• Antal studerende: 44.500
  • Antal ansatte: 11.550
  • Færdiguddannede bachelorer 2013: 4.455
  • Færdiguddannede kandidater 2013: 4.002
  • Færdige ph.d.er 2013: 450
  • Omsætning i 2013 6.146 millioner kroner

Forskning

Forskningen ved Aarhus Universitet er organiseret dels i institutter fordelt på fire hovedområder, dels i grundforskningscentre.

Aarhus Universitet omfatter desuden en række interdisciplinære centre

To forskere ved universitetet har modtaget Nobelprisen i henholdsvis kemi (1997) og økonomi (2010).  Adskillige af forskningens mest eftertragtede priser og bevillinger er også gået til en lang række af forskere ved Aarhus Universitet.

Der er mere end 6000 forskere (4300 årsværk) ved universitetet inklusiv cirka 2000 ph.d.-studerende.

Uddannelse

Uddannelserne ved AU er baseret på og integreret med forskningen. De udvikles i et tæt samspil mellem aftagere, videnskabelige medarbejdere og studerende. Dimittenderne er Aarhus Universitets vigtigste bidrag til samfundet.

AU har 44.500 studerende (2012) – heraf er de 5000 udenlandske studerende.

Universitetet optager årligt knap 7000 studerende og uddanner 4000 kandidater.

AU er udpeget som Danmarks Entreprenørielle Universitet og bidrager dermed til at stimulere de studerendes kompetencer i et tæt samspil med erhvervslivet.

AU begyndte som det første universitet i Danmark at rekruttere til ph.d.-uddannelsen allerede før kandidatgraden.

Talentudvikling

Udviklingen af forskertalenter og rekrutteringen af forskere er en højt prioriteret samfundsopgave. Universitetet tilbyder derfor talentudvikling af international klasse, og forskeruddannelserne er et væsentligt fundament for universitetets virke.

AU har en lang tradition for at arbejde med talenter allerede fra bachelorniveauet.

Ph.d.-uddannelserne ved Aarhus Universitet er samlet i fire ph.d-skoler.

Der er 1900 ph.d.-studerende ved universitetet, heraf er 25 procent udenlandske.

Videnudveksling

AU har opbygget stærke og omfattende aktiviteter inden for videnudveksling. I samspil med omverdenen bidrager universitetet i væsentligt omfang til udviklingen af det danske og internationale samfund.

Universitetet har en unik position som leverandør af forskningsbaseret rådgivning til offentlige myndigheder inden for miljø og energi, jordbrug og fødevarer, kultur og læring samt retsmedicin.

Universitetet samarbejder med Region Midtjylland om Aarhus Universitetshospital og det sammenhængende sundhedsvæsen.

Derudover samarbejder forskere fra Aarhus Universitet med andre eksterne partnere som myndigheder samt private organisationer og virksomheder.

AU udbyder et omfattende program af efter- og videreuddannelser, der sikrer livslang læring til mange samfundsgrupper.

Forskning

Aarhus Universitet omfatter desuden en række interdisciplinære centre

Uddannelse

AU har 44.500 studerende (2012) – heraf er de 5000 udenlandske studerende.

Universitetet optager årligt knap 7000 studerende og uddanner 4000 kandidater.

Talentudvikling

Ph.d.-uddannelserne ved Aarhus Universitet er samlet i fire ph.d-skoler.

Videnudveksling

Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 15.04.2016