Aarhus Universitets segl

Tal om ansøgning og optag


Nyt om nøgletal

Studievalg: Følg dine drømme – og hold øjnene åbne imens

Følg jeres uddannelsesdrømme, men husk, at der kan være mere end én vej til målet - og at målet kan ændre sig undervejs. Det skriver prorektor Berit Eika VIA's prorektor Gitte Sommer Harrits til årets ansøgere.

Indlægget blev trykt i JP Århus torsdag den 23.juni 2022

Kære ansøgere

Om ganske kort tid har 90.000 af jer trykket ’send’ på jeres ansøgning til de videregående uddannelser.

En hel del af jer er nok både spændte og usikre, og det er helt forståeligt. For mange er studievalget en stor milepæl, som spiller en central rolle, når man forestiller sig, hvordan éns fremtid kommer til at se ud.

Det er vigtigt at have ambitioner for sit liv og sin karriere – hold fast i dem. Men det er lige så vigtigt at holde øjnene åbne, mens man følger sine drømme. Mange af jer vil opleve – enten under uddannelsen, eller når I er kommet på arbejdsmarkedet – at nye muligheder opstår, eller nye faglige interesser spirer frem. Dem bør man være åben over for.

Nogle vil måske også opleve på et tidspunkt, at en dør lukker sig foran én. Så skal man være i stand til at finde en ny. Og det er der heldigvis gode muligheder for i Region Midtjylland, hvor vi har mange videregående uddannelser af høj kvalitet.

De fleste skifter spor undervejs

Der er naturligvis en gruppe, som ender præcist på den hylde, de forestillede sig, allerede da de gik i grundskolen eller på ungdomsuddannelsen.

Men de vil være i undertal: Langt de fleste af jer kommer til at skifte kurs mindst én gang undervejs. Mange gør det, mens de læser på en videregående uddannelse – f.eks. ved at vælge fag, der toner deres forløb i en ny retning. En hel del gør det også, efter de er blevet færdige – f.eks. ved at tage en overbygningsuddannelse eller en diplomuddannelse efter nogle år på arbejdsmarkedet.

Studievalget er en vigtig beslutning, og den skal træffes med både hjernen og hjertet. Det betyder, at I skal lade jer guide af jeres interesser – ikke af omgivelsernes forventninger. Det betyder, at I skal orientere jer bredt og være åbne over for, at der findes mere end én drømmeuddannelse – og mere end ét drømmejob.

Men uanset hvad I vælger denne sommer, så husk: Studievalget er ikke det sidste valg, I kommer til at træffe. En videregående uddannelse åbner mange nye døre, og I får masser af muligheder for at justere retningen – eller helt at skifte spor – både under og efter studietiden. Drøm løs og drøm stort. Men husk at give plads til, at drømmene kan udvikle sig undervejs.

Rigtig god sommer – vi glæder os til at tage imod jer.