Aarhus Universitets segl

Topinvestorer dykker ned i grøn videnskab på Aarhus Universitet

Europa skal op i fart i det grønne teknologikapløb, og med den rette viden kan Danmarks investorer tage føringen. Serieiværksætter Tommy Ahlers og Aarhus Universitet vil sammen give topinvestorer den nødvendige videnskabelige indsigt til at omsætte nye klimateknologier til forretningsmuligheder, der både gavner bundlinjen og miljøet.

Ifølge erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen ved Aarhus Universitet er det investeringer i grøn teknologi, der bringer de innovative idéer til live og omsætter dem til kommercielle løsninger. Foto: Roar Paaske
Ifølge erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen ved Aarhus Universitet er det investeringer i grøn teknologi, der bringer de innovative idéer til live og omsætter dem til kommercielle løsninger. Foto: Roar Paaske

Hvis Europa vil føre an i udviklingen af grønne teknologier, kræver det store investeringer fra modige investorer.

Desværre tiltrækker Europa kun en lille brøkdel af den globale venturekapital, altså risikovillig kapital, hvor Nordamerika og Kina hver får 40 pct. Det er på trods af, at venturekapital spiller en væsentlig rolle i udviklingen af grønne teknologier.

For at tackle udfordringen på dansk grund har Aarhus Universitet og investor/iværksætter Tommy Ahlers slået sig sammen om at skabe et unikt forskningsseminar på topniveau, der skal bringe landets investorer helt tæt på de nyeste videnskabelige landvindinger inden for bæredygtighed og klima

Tiltaget skal bidrage til at få de innovative ideer fra laboratorierne ud i virkeligheden og dermed styrke den grønne økonomi. For som erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen fra Aarhus Universitet understreger, så er det investeringer, der er med til at bringe nye og banebrydende koncepter til live og omsætte dem til kommercielle muligheder.

"Verdens udfordringer kræver komplekse og videnskabelige løsninger. Vores investorworkshop skal derfor give investorer, fonde og virksomheder mulighed for at dykke ned i en række dybt specialiserede vidensområder, der kræver kapital for at kunne bidrage til en bæredygtig fremtid,” siger erhvervsdirektøren.

Kunstigt kød og deep tech
På det eksklusive forskningsseminar får investorerne indblik i de mest lovende teknologier inden for green deep tech. Her præsenterer topforskere fra Aarhus Universitet innovative løsninger, herunder karbonopsamling og -lagring, kunstigt kød og intelligente energisystemer, som kan revolutionere vores måde at leve på og bidrage til at tackle udfordringerne i den grønne omstilling.

Desværre kan netop dette felt opfattes som svært tilgængeligt for mange investorer i Danmark. Høje investeringsomkostninger, lang forsknings- og udviklingstid samt højere risici end ved mere traditionelle grønne teknologier som solpaneler og vindmøller kan afskrække dem.

Men risikoen er værd at løbe, lyder det fra Tommy Ahlers, der som stifter af Look Up Ventures også investerer i grønne startups med udspring fra universitetsverdenen.

”Hvis vi ønsker at sikre os en plads i fremtidens grønne økonomi, er det afgørende at investere i grønne teknologier. Det handler ikke blot om vores moralske forpligtelse til at tage ansvar for vores planet, men også om at tage del i en lukrativ forretning. For at realisere det fulde potentiale af disse teknologier, kræver det et tæt samarbejde mellem investorer, virksomheder og universiteter," siger han.

En af deltagerne på forskningsseminaret er Lise Kaae, adm. direktør i Bestseller-koncernens moderselskab, Heartland, der i en årrække har haft fokus på at investere i grønne startups med potentiale til at gøre en forskel og samtidig blive vækstvirksomheder.

”En grøn, global omstilling er helt afgørende og en nødvendighed for en bæredygtig fremtid. Og som investor er forskningsseminariet en god mulighed at lære mere om de nyeste grønne teknologier fra nogle af de bedste forskere på området. Det giver et indblik i, hvilke teknologier der vil forme fremtidens grønne økonomi, og hvordan vi kan bidrage til samt investere fornuftigt i dem,” siger Lise Kaae.

Disse topforskere præsenterede videnskabelige indsigter for investorerne:

  • Alfred Spormann, direktør for The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center. Præsenterede indsigter om fremtiden for grøn teknologi.
  • Hans Otto Uldall Fynbo, professor ved Institut for Fysik og Astronomi. Præsenterede indsigter om kernekraft og dets rolle i den grønne omstilling.
  • Dorthe Ravnsbæk, professor ved Institut for Kemi. Præsenterede indsigter om bæredygtige batterier og delte nyeste forskning og teknologiske fremskridt inden for området.
  • Ole Rønø Clausen, adjunkt ved Institut for Geovidenskab. Præsenterede indsigter om geotermisk energi samt CO2-opsamling og diskuterede brugen af geotermisk energi samt metoder til at opsamle og reducere CO2-udledning.
  • Nikolaj Thomas Zinner, professor ved Institut for Fysik og Astronomi. Præsenterede indsigter om kvanteteknologi inden for den grønne omstilling og udforskede potentialet for kvanteteknologi i at drive bæredygtige løsninger.
  • Gorm Bruun Andresen, adjunkt ved Institut for Maskin- og Produktionsteknik. Præsenterede indsigter om intelligente energisystemer og delte vigtige aspekter af, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling.
  • Toke Thomas Høye, professor ved Institut for Ecoscience. Præsenterede indsigter om biodiversitet og betonede vigtigheden af ​​at bevare og beskytte den.
  • Annette Bruhn, seniorforsker ved Institut for Ecoscience. Præsenterede indsigter om "Tang - Den ukendte schweizerkniv til støtte for den grønne omstilling" og fremhævede tangens potentiale som en bæredygtig ressource.
  • Jette Feveile Young, adjunkt ved Institut for Fødevarevidenskab. Præsenterede indsigter om kunstigt dyrket kød og diskuterede mulighederne inden for området og diversiteten af ingredienser.
  • Steffen Petersen, professor ved Institut for Arkitektur og Civilingeniørarbejde. Præsenterede indsigter om fremtidens bygninger og fokuserede på bygningers rolle i at fremme bæredygtighed.
  • Uffe Jørgensen, professor ved Institut for Agroøkologi. Præsenterede indsigter om græssets skjulte potentiale.

To universitetsbaserede iværksættere præsenterede også, hvordan de har skabt en forretning baseret på forskning

  • Biomet, startet af Michael Vedel Wegener Kofoed og Thomas Lundgaard, fokuserer på teknologier til opgradering af biogas.
  • AgroAnt, grundlagt af Ida Jensen, tilbyder økologiske skadedyrsbekæmpelsesløsninger baseret på myrer. 

Fakta om grønne investeringer

  • Ifølge Den Europæiske Centralbank spiller risikovillig kapital (venturekapital) samt forskning og udvikling (FoU) en vigtig rolle i udviklingen af grønne teknologier.
  • Når der er høje niveauer af risikovillige investeringer, er der en betydelig stigning i antallet af grønne patenter pr. indbygger.
  • Desværre tiltrækker Europa kun omkring 10 pct. af de globale venturekapitalinvesteringer, mens Nordamerika og Kina tiltrækker ca. 40 pct. hver.
  • På samme måde er investeringer i forskning og udvikling afgørende for grøn innovation, da mange teknologier starter som idéer på tegnebrættet i forskningslaboratorier.