Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Velkommen til Det rullende Universitet


Det rullende Universitet er et tilbud fra Aarhus Universitet til gymnasieuddannelserne (STX, HHX, HTX, HF, EUX og IB). Det gælder elever på alle årgange og studieretninger.

Projektets formål

Det rullende Universitets formål er at give gymnasieelever en smagsprøve på den faglighed, man møder på et universitet samt at give dem et indblik i, hvordan det er at studere på universitetet. Derudover er projektets mål at give universitetsstuderende erfaring med faglig formidling og undervisning i gymnasiet.

Om Det rullende Universitet

Siden 2009 har Det rullende Universitet afholdt over 250 undervisningsdage på gymnasier over hele landet og undervist over 120.000 gymnasieelever. Det rullende Universitet underviser årligt ca. 12.000 gymnasieelever fordelt på ca. 30 gymnasier.

Konceptet er, at de universitetsstuderende tager ud til gymnasierne og overtager undervisningen en hel dag. En undervisningsdag med Det rullende Universitet involverer både klasseundervisning, hvor studerende fra Aarhus Universitet underviser eleverne i et emne fra deres eget studium, information om studier og studielivet på Aarhus Universitet og en uddannelsescafé i et fællesområde eller fagdating i klasserne. Se et eksempel på en undervisningsdag med Det rullende Universitet i videoen nedenfor.

Det rullende Universitet tilbyder også muligheden for en digital undervisningsdag, hvis coronasituationen ikke gør en fysisk undervisningsdag mulig. Det rullende Universitet har siden marts 2020 undervist 22 gymnasier digitalt, så vi er godt rustet til at undervise jeres elever digitalt.  

Mens gymnasiets elever undervises af Det rullende Universitet, kan gymnasiets lærere fx bruge dagen på at holde pædagogisk dag eller tage på ekskursion.

Hvem er vi?

Det rullende Universitet koordineres af en projektledelse, mens undervisningen varetages af ca. 130 bachelor-, kandidat- og PhD-studerende fra uddannelser på hele Aarhus Universitet. Inden undervisningsdagen på gymnasierne har de studerende deltaget i et kursus i formidling og undervisning i gymnasiet, som afholdes af didaktikere og gymnasielærere. På kurset får de studerende redskaber til at sammensætte et spændende undervisningsmodul, som er tilpasset gymnasieelevernes niveau.

Undervisningsmodulet tager udgangspunkt i de studerendes egne fag eller projekter og omhandler emner som: "Ondskab 101: Kan mennesker være onde?", "Klima og Miljø - Design af vores egne verdensmål", "Virus: Den usynlige dræber", "Er nudging løsningen på fremtidens folkesundhed?", "Bliv udenrigspolitisk rådgiver for Donald Trump for en dag", " Fake news eller fed fakta", ”Matematik - Hvad rager det mig?”, ”Har jeg arvet morfars sygdom?”, ” Et kvantespring mod den moderne fysik”og mange andre.

Bag Det rullende Universitet står også en styregruppe bestående af rektorer fra fem af landets gymnasier samt repræsentanter fra Aarhus Universitet.