Aarhus Universitets segl

AUminoen

Midt i Aarhus ligger Aarhus Universitet og Universitetsparken, som danner rammen for studielivet for 38.000 studerende, arbejdsplads for universitetets ansatte og et grønt åndehul for aarhusianerne.

Den bynære park byder på naturoplevelser, unikke kunstværker, prisvindende arkitektur og dramatiske minder fra universitetets historie.

Gå den 3 km. lange rute ”AUminoen” gennem Danmarks største egepark og kom tæt på bl.a. universitetets grundlægger, Dronning Margrethe II’s gamle kollegie, en masse ænder, et skudhul fra 2. verdenskrig, en kantine i de højere luftlag og en helt ny passage under Nørrebrogade.  

Ruten byder på noget for både øjne, sjæl og mave, og der er rig mulighed for at tage hvil undervejs. God fornøjelse!



1 - Det gamle kunstmuseum

Når du kommer fra Nørrebrogade og går op ad Høegh-Guldbergsgade, møder du Institut for Geologi. Denne bygning husede oprindeligt Aarhus Kunstmuseum, som er forløberen for Aros. Én af de drivende kræfter bag Aarhus Kunstmuseum var professor i kunsthistorie Else Kai Sass, som også lægger navn til en pris på Aarhus Universitet.

Læs mere om Else Kai Sass.

2 - Skulptur af Bjørn Nørgaard

Den 5 meter høje, farverige skulptur "'Ars – Scientia – Justitia' fra 2021 rager godt op i landskabet. Sæt dig på én af de tre menneskelignende søjler, der repræsenterer henholdsvis kunsten, forskningen og retsvæsenet. Bjørn Nørgaard har dedikeret skulpturen til forskeren H.C. Ørsted, som mente, at det moderne samfund hviler på netop disse tre søjler. I midten står Babelstårnet.

Læs mere om Bjørn Nørgaards skulptur.

3 - Vennelystparken

Du befinder dig nu i Aarhus ældste park, hvis historie strækker sig tilbage til 1920’erne. I den frodige park kan du opleve flere skulpturer, bl.a. den mytologiske kongesøn ’Uffe Hin Spage’ fra 1923 af kunstneren Johannes C. Bjerg. I den nordlige del af Vennelystparken kan du slippe børnene fri på legepladsen, og der er toiletfaciliteter tæt på.

4 - Søauditorierne

Til daglig myldrer studerende ind og ud af Søauditorierne på vej til forelæsninger, og bygningen danner også ramme om nogle af Aarhus Universitets største konferencer. Bygningen, som blev indviet i 2001 rummer flere kunstværker og er især kendt for sit spektakulære loftsmaleri ”Anastasis” af kunstneren Per Kirkeby.

Læs mere om maleriet.

5 - Steno Museet

På Steno Museet kan børn og voksne gå på opdagelse i naturvidenskabernes og lægevidenskabens forunderlige verden. I Planetariet er der fuldmåneaften hver måned, og hver weekend kan man se og høre om den aktuelle stjernehimmel.

Læs mere om Steno museet.

6 - Naturhistorisk Museum

Bliv klogere på naturens verden og giv dine børn en underholdende og lærerig oplevelse. Naturhistorisk Museum er Danmarks næststørste af sin art med millioner af dyr i sine samlinger. Museet har rødder tilbage til 1911 og fik i 1941 hjemsted i Universitetsparken.

Læs mere om Naturhistorisk Museum.

7 - Universitetssøen

Søen i Universitetsparken danner hvert år i maj ramme om den årlige Kapsejlads, som er Nordeuropas største studenterdrevne begivenhed med op mod 30.000 tilskuere. Til daglig er søen mest befolket af ænder, og under overfladen huserer et utal af andre dyrearter. Hvis du er heldig, kan du se en fiskehejre på den lille ø i søen.

Læs mere om Kapsejladsen.

8 - Eforen

'Eforen' er fælleshuset for beboerne på kollegierne i Universitetsparken og er desuden også hjemsted for den legendariske kollegiebar af samme navn. Frem til 1976 var der tre efoer-boliger i Universitetsparken. Eforer var professorer ved universitetet, der mod fri bolig og et honorar førte opsyn med kollegianerne, og den ene efoer-bolig er altså nu videreført som fælleshus.

9 - Får i parken

I universitetets spæde år gik der får i Universitetsparken, hvor de skulle fungere som levende græsslåmaskiner. Et problem med fårene var dog, at de også åd de spirende egetræer i parken. Et andet var en vædder, der angreb en af bygningernes glasfacade, da den så sit eget spejlbillede, og efter nogle år skaffede man sig af med fårene. 

10 - Aulaen, Vandrehallen og Solgården

Universitetets hovedbygning, Aulaen, blev i 2023 kåret som den 5. smukkeste universitetsbygning i Europa. Ved et luftangreb under besættelsen d. 31. oktober 1944 blev en del af hovedbygningen ødelagt, og 10 bygningsarbejdere omkom. Fra samme dato findes et skudhul i gelænderet i Solgården. Se, om du kan finde det.

I forbindelse med Aulaen ligger Vandrehallen, hvor du bl.a. finder et værk, der fortæller historien om universitetsparken gennem årringene i et fældet egetræ.

Læs mere om arkitekturen.

11 - Amfiscenen

Neden for Aulaen ligger Amfiscenen, der særligt i forår- og sommermånederne er et populært samlingssted for universitetets studerende og alle andre, der nyder en spadseretur gennem universitetsparken.

12 - Det Kongelige Bibliotek

Har du brug for at hvile benene, kan du på Det Kongelige Bibliotek købe mad og drikke, læse aviser og blade og nyde de unikke rammer omkring læsesalen. Det 45 meter høje bogtårn er ét af byens højeste og mistede sin karakteristiske grønne efeu i stormen Malik i 2022. Bogtårnet er til daglig lukket for publikum.

Læs mere om da bogtårnet mistede sin efeu.

13 - Videnskabernes Træ

Over hovedindgangen til Aulaen hænger ’Videnskabernes Træ’ af Olaf Stæhr-Nielsen. I kunstværket indgår symboler for AU’s oprindelige fem fakulteter - Humaniora, Sundhedsvidenskab, Samfundsvidenskab, Teologi og Naturvidenskab. Hvad angår Samfundsvidenskab har hvert fagområde - Økonomi, Jura, Statskundskab og Psykologi - sit eget symbol på træet. Se, om du kan parre symbolerne med de rigtige fakulteter - eller find svaret via linket

Læs mere om 'Videnskabernes Træ'.

14 - Antikmuseet

Trænger du til et skud kultur, er der gratis adgang for alle på Antikmuseet. Se originale oldsager og afstøbninger af en række af antikkens mest berømte skulpturer. Museet laver desuden særudstillinger og aktiviteter for børn.

Læs mere om Antikmuseet.

15 - Passagen til Universitetsbyen under Nørrebrogade

Lige syd for Samfundsfagenes Kantine åbnede i 2022 en ny passage, som forbinder de gule bygninger i Universitetsparken med de røde bygninger i Universitetsbyen, som tidligere husede Aarhus Kommunehospital. Læg mærke til, hvordan de gule og de røde mursten fletter sig sammen nede i passagen.

16 - Parkkollegierne

Kollegierne i Universitetsparken blev grundlagt i 1935 og giver studerende mulighed for at bo direkte på campus. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II boede sammen med sin hofdame på Kollegium 9, da hun læste arkæologi på Aarhus Universitet i 1961-1962.

Læs mere om Dronning Margethes tid på univeristetet.

17 - Gestapos hovedkvarter

Under 2. verdenskrig anvendte det tyske besættelsespoliti Gestapo parkkollegierne som deres jyske hovedkvarter. En af de personer, som blev anholdt af Gestapo, var komponist og pioner inden for elektronisk musik, Else Marie Pade, der også var aktiv i modstandsbevægelsen. Hun blev sat i en celle på kollegierne, hvor hun ridsede sin første komposition ind i væggen.

18 - Victor Albeck Bygningen

Victor Albeck Bygningen er opkaldt efter én af universitetets grundlæggere og huser i dag det sundhedsvidenskabelige fakultet, Health, og har tidligere fungeret som fødselsanstalt, hvor Victor Albeck var overlæge. Hans gravsted ligger foran bygningen og en vej i parken er opkaldt efter ham.

I gården ved Institut for Folkesundhed tæt ved, kan man desuden findes skulpturen 'Forelæsende hest og hans elev' af billedhuggeren Pontus Kjerrman.

Se mere om Victor Albeck i denne video.


AUstikkerne

På AUminoen møder du hovedattraktionerne i universitetsparken. Men der er meget mere at komme efter. Tag nogle AUstikkere som beskrevet nedenfor – eller gå selv på opdagelse i parkens nærområder. 

A: Stakladen og Studenternes Hus

Grateful Dead, Procul Harum og Captain Beefheart er blandt de internationale legendariske kunstnere, som har spillet i Stakladen siden den blev indviet i 1964 som en del af Studenternes Hus. Siden har en række danske kunstnere som Gnags og Kim Larsen betrådt scenen, og i nyere tid har bands som Baby In Vain, Minds of 99, Karl William og Ulige Numre optrådt for de studerende. Stakladen har i dag cafe og afholder fx pub quiz, salsafester, yoga og kanoture.

Læs mere om koncerterne i Stakladen.

B: Universitetsbyen

Universitetsbyen skal rumme forskningsaktiviteter og studieboliger. Læg vejen forbi besøgscentret i Universitetsbyen og se illustrationer, billeder og 3D-model af en Universitetsby, som fortsat er under udvikling. Besøg også iværksætterhub’en The Kitchen indrettet i rå og industrielle bygninger.

C: Kasernen

Langelandsgades Kaserne var beslaglagt af tyskerne under 2. Verdenskrig, og kasernen blev ramt, da Royal Air Force udførte et luftangreb mod det nærliggende hovedkvarter for Gestapo i oktober 1944. I dag har universitetets æstetiske fag som kunsthistorie, dramaturgi og musikvidenskab hjemme i de gamle kasernebygninger, men man kan stadig se spor efter bombenedslaget. 

Oprindeligt var der et mørkt bånd på facaden hele vejen rundt om bygningen, som i dag rummer Institut for Kommunikation og Kultur, men ved genopbygningen valgte man at efterlade et 'hul' i dette bånd netop hvor bomben faldt, ligesom formen på de nye vinduer er forskellig fra de originale.

Se mere hos TV2 Østjylland.

D: Væksthusene

Væksthusene er også en del af Aarhus Universitet og er et grønt frirum med 2.000 plantearter fra hele verden. Rejs Jorden rundt og start i middelhavsklimaet, bevæg dig ind i den tørre ørken, tag videre til de fugtige bjergskov og slut rejsen i de tropiske regnskove.

Læs mere om Botanisk Have og Væksthusene.

E: Forsøgsområder med biodiversitet

Biodiversitet indgår i AU’s vision om bæredygtig udvikling af campus, og en lang række forsøgsområder i Universitetsparken skal bidrage til mere biodiversitet. Se mere om visionen for biodiversitet, og hvor du finder forsøgsområderne.

F: Mad og drikke i universitetets kantiner

Der er rig mulighed for at stille sulten i én af universitetsparkens kantiner.

Find alle AU's kantiner i Aarhus.