Aarhus Universitets segl

Hæderkronet arkitektur

Aarhus Universitets gule bygninger og den omkringliggende park blev i 2006 optaget i den danske kulturkanon, og det bynære campus sætter et markant aftryk på Aarhus. Over de kommende år udvider AU med en ny universitetsby.


Universitetsparken og de ikoniske gule bygninger

Aarhus Universitet er verdenskendt for sin arkitektur. I 2006 blev universitetet optaget i Kulturministeriets Kulturkanon som ét af de 12 mest betydningsfulde arkitektoniske mesterværker i Danmark. Universitetsparken er desuden udnævnt til ét af verdens smukkeste campus af Huffington Post.

Byggeriet af Aarhus Universitet blev påbegyndt i 1931, hvor arkitekterne Kay Fisker, C. F. Møller og Poul Stegmann vandt en udskrevet arkitektkonkurrence. Alle bygningerne i universitetsparken fremstår med deres gule sten som organiske og homogene strukturer i landskabet. Arkitekturen er et eksempel på den danske fortolkning af funktionalismen.

Ifølge C.F. Møller kom inspirationen til byggeriet bl.a. fra den svejtsiske arkitekt Hannes Meyers fagforeningsskole i Bernau, Tyskland, som netop er karakteriseret af enkle, forskudte bygninger, som er placeret i et parklignende landskab med en aflang sø.

I september 1933 inviede kong Christian X den første bygning, og i kulturkanonen fremhæves det, at universitetsbygningerne er placeret omkring et dalstrøg, rytmisk forskudte og tilpasset terrænet, så dalen kan forblive ubebygget. Den unikke integration af landskab og bygninger styrkes af parkens karakterfulde egetræer, der markerer topografien og forstærker landskabet.

Læs mere om arkitekturen på Aarhus Universitet.

Se også C.F. Møller Architects side om universitetet.


En ny universitetsby tager form

I 2019 overtog Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S det tidligere hospitalsområde lige over for Universitetsparken og gjorde Aarhus Universitet til lejere. Overtagelsen af det, der i folkemunde gik under navnet Kommunehospitalet, giver AU mulighed for at udvikle en helt ny universitetsby med en række uddannelser og forskningsaktiviteter i det centrale Aarhus og skabe et tættere campusmiljø.

Institut for Molekylærbiologi og Genetik var det første institut til at flytte ind i universitetsbyen, der også kommer til at rumme kollegieboliger til studerende.

For at sikre sammenhæng mellem Universitetsparken og Universitetsbyen åbnede der i sommeren 2022 en ny passage for gående og cyklister under Nørrebrogade. Denne sammenhæng symboliseres også i arkitekturen. Fra Universitetsparken er passagen beklædt med de klassiske gule tegnsten, som AU er kendt for, og undervejs i passagen sker der en glidende overgang fra gule til røde sten, som karakteriserer de tidligere hospitalsbygninger, der udgør hoveddelen af Universitetsbyen.

Se mere om byggeriet af Universitetsbyen på AU.dk/om/campus-20


Campusudvikling gennem tiden

Visninger