Fosfor er et essentielt næringsstof, der indgår i livsvigtige forbindelser i alle levende organismer. For at sikre planters vækst, gødes markerne derfor med fosfor. Men korrekt gødning med fosfor er svært. Hvis der gødes med mere fosfor end planten optager, ophobes fosfor i jorden. Ophobet fosfor i jord kan potentielt tabes til vandmiljøet, der kan resultere i algeopblomstring og hermed ubalance i økosystemet. Kan vi sikre en bedre anvendelse af fosfor, så afgrøden vokser som den skal, uden at bringe det naturlige økosystem i fare?
I oplægget kommer vi omkring, hvordan forbruget af fosforgødning i landbrug har udviklet sig over tid, og i hvilke områder, der er særlig høj grad ophobes fosfor. Vi dykker ned i, hvad der sker med fosfor i jorden, og vi vil diskutere, hvordan man kan sikre afgrødens fosforbehov i fødevareproduktionen samtidig med mindst mulig miljøbelastning. Har vi alternative fosforkilder, så landbruget ikke er afhængig af import af råfosfat, der er en begrænset ressource? Kan vi blive bedre til at recirkulere fosfor? Og kan vi sikre afgrødens fosforforsyning uden at gøde med fosfor overhovedet?
Afholdt d. 24. september 2024
Målgruppe:
Forelæsningen henvender sig primært til gymnasieelever og lærere i Biologi eller Bioteknologi.
00:00 – Velkomst ved studerende Alberte Møller
02:10 – Præsentation af adjunkt Ingeborg Frøsig Pedersen
03:10 – Introduktion til emnet og AU Viborg
06:17 – Biologi - Hvorfor er fosfor vigtigt?
14:29 – Historie - Vores forsforarv
24:37 – Kemi - Hvad sker der med det fosfor vi tilfører marken?
32:43 – Grøn omstilling - En løsning
42:50 – Opsummering og afrunding
44:30 – Spørgsmål og svar
Indtast til brugernavn og adgangskode her, for at logge ind på websitet