Aarhus Universitets segl

Kolonialisme i Afrika: Årsager og Betydning

I slutningen af 1800-tallet delte de europæiske magter det afrikanske kontinent i et hektisk territorialt kapløb. Bag opdelingen lå realpolitisk, ideen om en civiliserende mission, bastant racisme og en udstrakt vilje til at anvende militærmagt i mødet med afrikanske befolkningsgrupper. Den koloniale opsplitning har haft stor betydning for udviklingen på kontinentet længe efter, at afkoloniseringen begyndte i 1950’erne.

I første del af foredraget udlægger jeg hovedårsagerne til at det afrikanske kontinent blev underlagt europæisk kolonistyre. I anden del forklarer jeg, hvad der kendetegnede de kolonialstater, som europæerne opbyggede på kontinentet. Til det formål introducerer jeg det nyttige begreb om ”ledvogter-stater”, som er udviklet af den førende Afrika-forsker Frederick Cooper. I foredragets sidste del diskuterer jeg kolonialismens betydning i tiden efter de afrikanske lande opnåede selvstændighed og frem til i dag. 

I foredraget kommer vi rundt i alle dele af kontinentet. Vi skal stifte bekendtskab med berygtede kolonisatorer som Cecil Rhodes og belgiske Kong Leopold og med politiske ledere på det afrikanske kontinent som Kwame Nkrumah, Robert Mugabe og Nelson Mandela. Kolonialisme handler om militærmagt, økonomi og storpolitik. Men måske lige så vigtige i dag er de forestillinger, fortællinger og idéer, der har knyttet sig til såvel kolonialismen som til selvstændighedskampene. Den dimension behandler jeg med udgangspunkt i de skønlitterære forfattere, danske Karen Blixen og kenyanske Ngúgí wa Thiong’o

Hele forelæsningen

Praktisk information

Afholdt d. 8. februar 2023

Målgruppe: 

Foredraget henvender sig primært til elever og lærere i historie og samfundsfag og andre gymnasieklasser med interesse for koloniseringen i Afrika.


Anbefalet læsning:

  • Casper Andersen, "Kapløbet om Afrika”. I Morten Fink-Jensen & Bertel Nygaard, 50 Begivenheder. Højdepunkter i Verdenshistorien, (Aarhus: Aarhus Universitetsforlag, 20179, s 155-160

  • Casper Andersen, ”Afrika: De koloniale grænsedragningers konsekvenser”, Udenrigs: Tema Afrika 2017, s 13-19 (open access online)

  • Casper Andersen, ”Ngúgí og Achebe på kostskole”, Baggrund, 2021 (link)

  • Frederick Cooper, Africa since 1940. The Past of the Present (Cambridge: Cambridge University Press, 2. Udgave, 2019)