Aarhus Universitets segl

Verden i 3D

Verden i 3D: dyk ind i opbygningen af materialer fra knogler til batterier med tomografi

Vores verden er tre-dimensional. Det samme gælder de materialer, vi bruger i hverdagen og har brug til at løse de store samfundsudfordringer. Det er eksempelvis batterier - men også naturlige materialer som knogler (se billedet), der er afgørende for vores forståelse af kroppen i sundhed og sygdom. Mange af disse materialer opbygget i hierarkier, dvs de er strukturerede på tværs af længdeskaler, og deres egenskaber er bestemt af denne hierarkiske struktur. For at kunne ’kigge ind’ i disse strukturer, har vi brug for en slags supermands-syn i 3D. Det er netop, hvad røntgen tomografi giver. Røntgenstrålingen tillader os at kigge ind i materialets indre, mens tomografi giver 3D syn. Tomografi er baseret på at observere materialet fra forskellige vinkler, hvorefter man kan regne tilbage til dets indre struktur i en computer. Jeg vil beskrive, hvordan tomografi virker, og hvordan vi bruger enorme internationale forskningsfaciliter til at undersøge alt fra batterier til COVID-19 inficerede lunger.

Hele forelæsningen

Praktisk information

Afholdt d. 22. marts 2022

Målgruppe: 

Forelæsningen henvender sig primært til elever og lærere i naturvidenskabelige fag og vil have elementer fra fysik, matematik, biologi, bioteknologi og kemi.


Anbefalet læsning:

Litteratur

  • N. K. Wittig og H. Birkedal ” 3D-RØNTGENSYN afslører knoglernes indre” Aktuel Naturvidenskab 2017, 1, 14-18 https://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/Aktuel_Naturvidenskab/nr-1/AN1-2017knogle.pdf