Aarhus Universitets segl

Tandtekniker

Tandtekniker - et arbejde med teknik og præcision

Tandteknikeren arbejder på et dentallaboratorium og fremstiller kroner, broer og proteser. Uddannelsen er en erhvervsuddannelse, der veksler mellem ophold på skole og praktik på et dentallaboratorium. Skolen tilbyder uddannelsens grundforløb. Hovedforløbet foregår på Tandteknikerskolen i København. Uddannelsen er centreret om materialelære, tekniske arbejdsprocesser og laboratoriearbejde.

Tandteknikeren skal have fingerfærdighed, overblik, koncentrationsevne, formsans og et godt farvesyn. Tandteknikeren kan blive ansat på et dentallaboratorium, hos en klinisk tandtekniker, i kommunal tandpleje eller hos en tandlæge.Tandteknikeren kan også vælge at åbne sit eget dentallaboratorium.

At kunne smile og tygge er livskvalitet

Som tandtekniker laver du kroner, broer og proteser til patienter, der enten skal have opbygget en knækket tand eller helt eller delvist mangler tænder. Det er din opgave at lave tanderstatningerne så patienten får bedre muligheder for at tale, tygge – og ikke mindst smile. Kort sagt, dit arbejde handler om at være med til at forbedre patientens tilværelse og velvære.

En sikker hånd

At fremstille kroner, broer og proteser er præcisionsarbejde. Derfor skal du være i besiddelse af en god portion fingerfærdighed, koncentrationsevne, tålmodighed og omhu. Og du skal vide hvornår dit arbejde er 100 procent i orden.

Teknisk forståelse

At være tandtekniker kræver en høj grad af teknisk forståels, og det er derfor vigtigt, at du er i stand til at arbejde ud fra modeller og skriftlige retningslinier.

Som tekniker kræves en god teknisk forståelse. Gennem uddannelsen lærer og opbygger du en god evne til at være refleksiv og selvkritisk, når det kommer til kvaliteten af det færdige arbejde.

Viden om materialer

Tandteknikeren bruger forskellige materialer og maskiner til fremstilling af tanderstatninger. I arbejdsprocesserne indgår gips, forskellige typer af metal, såsom guld og andre ædle metaller. Der arbejdes med komposit, akryl, porcelæn og voks.

Det betyder derfor at du skal opbygge en grundig viden om de forskellige materialer og deres egenskaber gennem uddannelsen og samtidig skal du kunne anvende forskellige arbejdsteknikker afhængigt af hvilket materiale, du arbejder med.

Et godt øje

At fremstille kroner, broer og proteser er ikke bare et håndværk. Det kræver også kunstneriske evner som formsans og et godt farvesyn, for at det endelige resultat af arbejdet kan blive en velfungerende erstatning for de naturlige tænder. Det kræver en god fornemmelse for detaljer.

Rolig, men travl

Tandteknikerens arbejdsdag er ofte travl. Dentallaboratorierne får mange bestillinger og alt arbejde skal helst udføres her og nu. Derfor skal du være god til at tilrettelægge dit arbejde og du skal kunne arbejde under tidspres, uden at det går ud over kvaliteten af dit arbejde. Du skal være rolig og omhyggelig, selvom arbejdsmiljøet er hektisk.

Job

Som tandtekniker kan du blive ansat på et dentallaboratorium, hos en klinisk tandtekniker, i kommunal tandpleje eller hos en tandlæge. Som uddannet klinisk tandtekniker har du mulighed for at etablere dit eget dentallaboratorium.

Optagelse (lukket)

Tandteknikeruddannelsen lukker på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet fra og med august 2023.

Uddannelsen udbydes fortsat ved NEXT i København. Læs mere her

Har du spørgsmål til lukning af uddannelsen kan du kontakte leder af tandkteknikeruddannelsen Caroline Hørsted på choersted@dent.au.dk eller tlf. 23 26 63 21.

Kontakt

Kontakt vedr. vejledning

  • Telefon: 29454276


Uddannelsens grundforløb

Uddannelsens leder

Caroline Bindslev Hørsted

Viceinstitutleder for uddannelse

Lokal Undervisningsplan (LUP)

Under revision som følge af ny bekendtgørelse. 

Tandteknikeruddannelsen lukker på IOOS fra august 2023

Tandteknikeruddannelsen lukker på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet fra og med august 2023.

Uddannelsen udbydes fortsat ved NEXT i København. Læs mere her

Har du spørgsmål til lukning af uddannelsen kan du kontakte leder af tandteknikeruddannelsen Caroline Hørsted på choersted@dent.au.dk eller tlf. 23 26 63 21.