Beregnelighed: Det nemme, det svære og det umulige

Kom og hør - eller se via livestreaming – lektor Kasper Green Larsen fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet holde en forelæsning om beregnelighed.

Computere har revolutioneret vores hverdag, som ingen anden teknologi har gjort det. Vi bruger i dag computere til at løse alle mulige former for beregningsopgaver, lige fra søgning efter information, til udvikling af sygdomsresistente planter, til at sende e-mails til hinanden og til fremstilling af nye typer medicin.

Udefra kan det måske se ud til at computere kan løse alle de beregningsproblemer, vi ønsker at løse. Desværre er det langt fra tilfældet. I dette foredrag dykker vi ned i Alan Turings verden og ser på computerens begrænsninger. På fascinerende vis eksisterer der en hel familie af vigtige beregningsproblemer, som ingen endnu ved, hvordan man får en computer til at løse.

Det interessante er, at lykkedes det at løse bare ét af disse problemer, ja så får man automatisk en løsning til alle problemerne. Det vil i praksis have enorme økonomiske og samfundsmæssige implikationer. Alle former for transport ville kunne planlægges optimalt, så mennesker og varer flyttes hurtigere og billigere. Vi ville blive bedre til at forudsige vejret, bedre til at lave billedgenkendelse på computere, og der ville ikke være brug for matematikforskere, da alle matematiske sætninger ville kunne bevises hurtigt og effektivt af en computer.

Forelæsningen var 2 timer inklusiv pause, opgaveløsning og spørgsmålsrunder.

Tid og sted:

• Torsdag d. 9. december 2021 kl. 10:00-12:00
  • Livestreamet på dit gymnasium.

Det er gratis at deltage i forelæsningen.

Målgruppe:

Forelæsningen henvender sig primært til elever og lærere i matematik, informatik, programmering og lignende.

Anbefalet læsning

• Følger snarest...

Videostream

Videostreamet vil blive vist her..

Teknisk information

Gode råd til at opnå et godt stream

1. Hvis I har mulighed for at tilslutte jeres computer et internetkabel i stedet for trådløst internet (fx WiFi), så gør det.
  2. Genstart jeres computer før streamingen og sørg for at den ikke er belastet af unødvendige programmer/processer som kører.
  3. Benyt en så kraftig computer som mulig og sørg for at dens programmer er opdateret (især Flash og den browser som du vælger at livestreame med).
  4. Vi anbefaler at I som browser benytter Chrome eller Firefox.
  5. Hvis I i løbet af streamingen oplever at lyden løber foran (kommer før) billedet, (altså at "tale" og "mund" ikke er synkrone) så prøv at genindlæse websiden
  6. Problemer med synkronitet kan opstå hvis din computer har svært ved at følge med og er kommet lidt bagud mht. at danne billederne: derved kommer billederne mere og mere bagud i forhold til lyden fordi det at danne lyd ikke kræver så meget computerkraft som at danne billeder.
  7. Hvis I i løbet af streamingen hører lyden "dobbelt" (ekko) kan det skyldes at I har tændt for flere streams. Fx i hver sin fane/browser/vindue. Luk de overflødige.
  8. Hvis jeres kablede internetforbindelse svigter, kan I have held med at benytte mobilnettet med en almindelig smartphone med 4G (eller sågar 3G) som I sætter til at levere 'WiFi Hotspot' til jeres computer.
  9. Hvis du er i tvivl om hastigheden/båndbredden/bitraten på jeres internetforbindelse, kan du måle den via en række tjenester på nettet – fx bredbånd.dk/hastighedstest (klik på 'Start test').
  10. Vi anbefaler at I har en internet-hastighed på 10 Mbit/s. Er jeres hastighed lavere, og oplever I problemer med streamet, så kan I med fordel på forhånd vælge en lavere kvalitet, fx '720p', se hvordan nedenfor ved de to streams.

Hvad kræver det teknisk for at livestreame?

Teknisk set kræver livestreamingen:

• en internetforbindelse som er stabil.
    • test: hvis I kan vise livestream fra nettet – fx fra én af DR's liveudsendelser, fx TV AVISEN, fra dr.dk/tv/live – og det vises stabilt, så har I båndbredde og stabilitet og alt burde være ok.
    • hvis I ikke har installeret internet i det lokale som I skal benytte, kan I have held med at benytte en almindelig smartphone med 4G som så leverer WiFi til jeres computer. Alternativt kan I købe et 4g-USB-modem (et USB-stick med et SIM-kort; kan fås for ca. 500 kr.) og sætte et 4g-SIM-kort fra en mobiltelefon deri.
      • en computer med en internetbrowser (fx Firefox, eller Chrome).
      • højttalere – gerne gode og gerne stereo.
        • luksus: en endnu bedre oplevelse fås med højttalere i alle fire hjørner af lokalet ("2 x stereo") da det giver en endnu bedre oplevelse af "at være tilstede" midt iblandt publikum i Aarhus.
      • en projektor eller en stor fladskærm. Vi livestreamer i bredde-højdeforholdet 16:9 (som er det mest gængse format).
      • dæmp lyset så meget som muligt og mørklægn evt. vinduer.
      • generelt: jeres deltagere får den bedste oplevelse jo mere ”biograflignende” forhold I kan lave. Altså fx jo større skærm,  jo bedre lyd og jo mere I kan mørklægge, jo bedre oplevelse – mere intens og nærværende.

Stil spørgsmål under foredraget

Elever og lærere kan som nævnt stille spørgsmål til foredragsholderen ved at sende en sms eller et tweet.

Fortæl gerne om den mulighed før foredraget og opfordr gerne tilhørerne til i deres sms’er/tweets at skrive deres navn og hvor de er sendt fra – altså fx at spørgsmålet slutter med '…Susanne Nielsen, fra Viborg Katedralskole'.

I bliver budt velkommen fra scenen i Aarhus: jeres gymnasium bliver listet på skærmen ved både velkomsten og til sidst under spørgsmålene.