Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Folk, fodbold og forbundsrepublik – et strejftog gennem tysk samfund, kultur og historie

Hvad er det, det gør ”Tyskland” og ”tyskerne” tyske? Tysk kultur og identitet er bl.a. defineret ved den måde, de har organiseret deres samfund på, de begivenheder og udviklinger som de har oplevet i deres land og de ting som de foretager sig i deres hverdag. Så når Forbundsrepublikken er føderalt opbygget, når delingen af Tyskland i øst og vest stadigvæk er særdeles nærværende i folks bevidsthed og når det tyske flag kunne ses overalt under VM i fodbold i Tyskland, så er disse ting ikke bare tilfældige løsrevne fakta, men faktorer som er med til at beskrive og illustrere et billede af et heterogent folk og en kompleks stat med en yderst omskiftelig historie. I foredraget bliver der taget udgangspunkt i udvalgte begivenheder og udviklinger fra nyere tid inden for politik, samfund, kultur og sport for at illustrere hvad der gør ”Tyskland” og ”tyskerne” så ”tyske”.

Se eller gense forelæsningen

Praktisk information

Afholdt d. 25. marts 2021

Målgruppe:

Forelæsningen henvender sig primært til undervisningen i Tysk


Anbefalet læsning:

  • Schroll-Machl (2013): Die Deutschen – Wir Deutsche. Fremdwahrnehmung und Selbstsicht im Berufsleben. 4. Auflage. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht. [Især side 38-46: ”Der geschichtliche Rahmen”]
  • Scheuble, Verena/ Wehner, Michael (2006): „Fußball und nationale Identität“. In: Der Bürger im Staat 56 Jg. Heft 1, 26-31.