Aarhus Universitets segl

Til dig der overvejer at blive støtteperson

Hvis du overvejer at blive støtteperson for en studerende med særlige behov, kan du her finde informationer om de forskellige typer støttepersoner, vi ansætter og samarbejder med i studiestøtten på Rådgivnings- og støttecentret samt hvad formålet med støtten er. Du finder også informationer om, hvordan du bliver støtteperson. 

Aktuelt: Lige nu søger vi mentorer til efteråret 2024

Send os din ansøgning ved at klikke på knappen til højre, hvor du kort beskriver din motivation for at søge jobbet. Medsend dit CV med adresse og au-mailadresse samt alle foreløbige karakterer fra din videregående uddannelse.

Din ansøgning lægges i vores jobbank, så du kan kontaktes, når der er behov for en støtteperson med dine fag og din profil. 

Støtteperson for studerende med psykiske eller neurologiske lidelser

I forløb med studerende med psykiske eller neurologiske lidelser samarbejder vi både med støttepersoner, der er under uddannelse (en studiementor) og med støttepersoner, der er færdiguddannet (en faglig støttelærer).

Et arbejde som støtteperson er interessant for dig som ønsker at støtte dine medstuderende. Som støtteperson bliver du typisk tilknyttet en studerende på samme uddannelse, som du går på eller har gået på. Overordnet er din opgave at støtte den studerende i at udvikle sin selvstændige studiepraksis ved at dele ud af din faglige viden og din generelle studieerfaring. Som støtteperson agerer du sparringspartner, som den studerende kan reflektere sammen med. Som du sikkert selv ved kan et studie være udfordrende på forskellige områder. Derfor finder du sammen med den studerende ud af, hvad der giver mening at fokusere på i lige netop jeres samarbejde. Følgende er eksempler på, hvad andre mentorpar har arbejdet med:

  • Støtte til at danne overblik og planlægge semesteret, f.eks. afleverings- og tilmeldingsfrister, særlige perioder med spidsbelastning, mm.
  • Støtte til planlægning, f.eks. ved ugeskemaer og tidsplaner.
  • Sparring ift. strategier til undervisningsforberedelse, f.eks. læsemetoder, notetagning, prioritering i pensum.
  • Faglig sparring, f.eks. ved eksamensskrivning, opgaver, specifikke fag
  • Støtte ifm. sociale aspekter af studiet, f.eks. hvordan man indgår i en studiegruppe, sparring omkring sociale aktiviteter og kulturen på studiet.

Støtteperson for studerende med dyskalkuli

I forløb med studerende med dyskalkuli er der særligt fokus på at kvalificere den studerendes forståelse af metoder på studiet. Den faglige støtteperson giver således sparring ift. specifikke problemområder, som den studerende gerne vil have fokus på. Formålet er, at den studerende udvikler strategier til at håndtere matematikkrav på studiet, fx i form af visualiserings- og struktureringsstrategier. 

Støtteperson for studerende med dysleksi

Studerende med dysleksi vil typisk samarbejde med en læse-/skrivevejleder om at udvikle strategier, der støtter den studerende i selvstændigt at kunne håndtere læse- og skrivekrav på uddannelsen. Dette samarbejde tager udgangspunkt i, at den studerende som ”ekspert” på sit eget studie har indsigt i de krav, det stiller at kunne håndtere læsning og skrivning på studiet.  

En mulighed i samarbejdet er at inddrage en faglig støtteperson, som kan støtte den studerende i at kvalificere dennes forståelse af studiets krav og metoder i specifikke fag. En støtteperson kan også inddrages for at kvalificere de strategier, der udvikles i læse-/skrivevejledningen 

Visninger
Bliv mentor ved Rådgivnings- og Støttecentret ved Aarhus Universitet
Hør Astrid fortælle om mentorjobbet hos RSC