Aarhus Universitets segl

test projekter

Sortér efter : Startdato | Slutdato | Titel

  1. EFFORT

    Maria Eskildsen , Peter Kappel Theil , Jan Værum Nørgaard & Anne Grete Kongsted

    Værditilvækst med effektiv ressourceudnyttelse hos økologiske griseBeskrivelse

    01/08-201631/07-2019

  2. EFFORT

    Lone Juul , Anne Grete Kongsted , Peter Kappel Theil & Jan Værum Nørgaard

    Værditilvækst med effektiv ressourceudnyttelse hos økologiske griseBeskrivelse

    01/08-201601/08-2021

  3. Miljøberigelse til slagtekyllinger og forældredyr

    Anja Brinch Riber

    Det er gavnligt for slagtekyllinger og forældredyr til slagtekyllinger, hvis deres miljø er beriget. Miljøberigelse kan beskæftige dyrene og derved tilfredsstille deres adfærdsmæssige behov. Desuden er det sundt for deres bevægeapparat og trædepuder, at de bevæger sig. Formålet med projektet er at undersøge hvilke former for miljøberigelse til slagtekyllinger og forældredyr, der kan vurderes som egnet ud fra kriteriet om det anvendes af dyrene og medfører velfærdsmæssige forbedringer. Der udføres forsøg med konventionelle slagtekyllinger og med forældredyr til konventionelle slagtekyllinger.Beskrivelse

    01/08-201631/01-2020

  4. NSP nedbrydende enzym til diegivende søer

    Peter Kappel Theil & Pan Zhou

    Det undersøges om fordøjelighed af næringsstoffer i diegivningsfoder kan øges ved at tilsætte et NSP-nedbrydende enzymBeskrivelse

    01/08-201631/12-2017

  5. Xylanases – Arabinofuranosidases research program

    Knud Erik Bach Knudsen & Cecilie Vangsøe

    Dette projekt omhandler in vitro teknikker, der simulerer fordøjelsesprocesserne i mavetarmkanalen hos grise for at forstå, hvorledes forskellige arabinoxylan-nedbrydende enzymer virker under konditioner, der simulerer fordøjelsesprocesserne i mavetarmkanalen. Projektet vil involvere en grundig undersøgelse af, hvorledes aktiviteten af xylanaser og arabinofuranosidaser enten alene eller i kombination virker på korn og fraktioner og komplekse foder-matricer brugt til fodring af enmavede dyr.Beskrivelse

    01/08-201618/05-2020

  6. Afgoldningsstrategier til højtydende køer

    Mogens Larsen , Mette S Herskin , Margit Bak Jensen & Martin Tang Sørensen

    En afgoldning med minimal belastning og med lille risiko for efterfølgende sygdom eller stofskifteproblemer er en af forudsætning for en succesfuld laktation og derfor en væsentlig del af management i malkekvægsbesætninger. Selvom afgoldning gennemføres årligt for alle malkekøer, og er forbundet med en ikke ubetydelig arbejdsbelastning i besætningerne, så har afgoldning i en årrække ikke været blandt fokuspunkterne indenfor danske kvægforskning. I det seneste år har der imidlertid – til dels affødt af lanceringen af et kommercielt produkt til brug ved afgoldning – været øget fokus på de udfordringer og muligheder der er forbundet med afgoldning af især højtydende dyr. Der findes dog indtil nu kun meget begrænset viden herom.
    Dette forskningsprojekt inddrager den nyeste viden og erfaringer, og tager udgangspunkt i to afgoldningsstrategier: Nedfodring og nedmalkning samt vekselvirkningen mellem dem. Vi undersøger virkningen af nedfodring og nedmalkning på hæmningen af mælkeproduktionen og på dyrenes belastningsniveau målt ved både metaboliske indikatorer og indikatorer for dyrenes velfærd. Undersøgelsens hovedmål er at klarlægge den kombination af nedmalkning og nedfodring, der bedst minimerer belastning og fysiologiske ubalancer hos højtydende dyr og således begrænser den efterfølgende risiko for sygdom og stofskifteproblemer.
    Mælkeafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  7. CSR-Pork 4.0 - Dokumenteret bæredygtighed og ressourceoptimering i hele svinekødets værdikæde

    Søren Krogh Jensen & Lene Stødkilde-Jørgensen

    Dansk svineproduktion og kødindustri møder stigende krav fra kunder og myndigheder om dokumentation af bæredygtighed, klimabelastning samt nye krav om miljøledelse. Der er akut behov for at udvikle koncepter og metoder der kan facilitere, at dansk slagtesvineproduktion til stadighed forbedrer sin økonomi kombineret med en forbedret miljømæssig profil, og at denne kan bidrage til at styrke råvaregrundlag, afsætning og konkurrenceevne. CSR-Pork 4.0 forbedrer det tekniske grundlag for at reducere klima- og miljøbelastningen af svinekød ved initiativer hos både primærproducenter og forarbejdningsled, med det sigte, at understøtte den dobbelte bundlinje med samtidigt at fremme både grøn og økonomisk bæredygtighed i den danske svinesektor.
    Projektet er finansieret af GUDP og Svineafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2020

  8. ERAGAS - Effekt af fodring på emission af metan i produktionssystemer til kvæg

    Peter Lund , Troels Kristensen , Lisbeth Mogensen & Steen Gyldenkærne

    Fodringsstrategier til drøvtyggere påvirker landbrugets udledning af drivhusgasser (GHG)
    Projektet vil tilvejebringe ny viden om sammenhæng mellem fodring og tab af drivhusgasser i hele produktionskæden på bedriftsniveau og nationalt niveau. Specifikke mål er at:
    (1) udvikle, udvide og forfine databaser for at evaluere effekten af fodring på
    fordøjelse, udskillelse, gødningssammensætning og relaterede drivhusgasemissioner
    (2) gennemføre nye fodringsforsøg med det formål at undersøge sammenhæng mellem fodring og emission fra gødning
    (3) evaluere konsekvenserne af en ændret sammensætning af rationen i forhold til den samlede emission af drivhusgasser
    (4) forbedreopgørelsesmetoder på bedrifts- og nationalt niveau
    (5) formidle effekten af disse tiltag til slutbrugerne af GHG regnskaber.

    Bevillingsgiver: Innovationsfonden
    Beskrivelse

    01/01-201701/10-2020

  9. Fiberprojekt - nye analyser til sikring af bedre grovfoder

    Martin Riis Weisbjerg

    Fastholdelse af den nuværende kraftige stigning i mælkeydelse betinger en fortsat forbedring af foderrationerne til malkekøer med øget fokus på egenskaberne ved fiberdelen i grovfoderet. Erfaringer fra bl.a. KMP-fuldfoder har indikeret, at variationerne mellem ensilagepartier ikke altid opfanges af de nuværende foderanalyser. Evaluering af grovfoderanalyser ifm. igangsætning af Agrolab som leverandør af analyser til DLBR har indikeret, at der er problemer med at beskrive særligt fibre og fordøjelighed med tilstrækkelig sikkerhed.
    Nærværende projekt vil udnytte logistik fra KMP-fuldfoder og NIR-scanning til udpegning af prøvemateriale for projektets udvikling og test af grovfoderanalyser. Dette muliggør omkostningseffektiv og målrettet fremskaffelse af et stort antal ensilageprøver fra praksis udtaget omkring foderskift. Projektet vil analysere fiberegenskaberne i ensilager med eksisterende metoder og videreudvikle metoder til fiberbeskrivelse. De opnåede resultater vil løbende blive testet for deres evne til at beskrive den observerede variation i produktionen i de besætninger, som prøverne er indsamlet fra. Projektet vil kombinere en dybdegående forskningsbaseret analyse- og metodeudvikling med direkte reference til praksis gennem den systematiske indsamling via KMP-fuldfoder og vil inddrage resultater i den løbende opfølgning på involverede besætninger.
    Mælkeafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  10. Foderfedt til økologiske køer

    Martin Riis Weisbjerg

    Økologiske malkekøer i Danmark har ca. 10 % lavere mælkeydelse end konventionelle malkekøer (forskel på ca. 950 kg EKM pr. årsko). Det skyldes dels kravet om, at grofoder skal udgøre mindst 60 % af tørstoffet, og dels at kravet om 100 % økologisk foder gør det økonomisk problematisk at opfylde koens behov for fedt og protein. I dag forsøges fedtforsyningen bl.a. opfyldt via importerede økologiske sojabønner, men både ift. de økologiske værdier og principper samt ønsket om større sporbarhed, bæredygtighed og reducerede omkostninger er selvforsyning med fedt ønskeligt. Projektet vil derfor screene potentielle fedtkilder for deres fedt- og proteinværdi ved laboratorie- og in situ-metoder samt af udvalgte produkter i fordøjelsesfysiologiske in vivo-forsøg samt demonstrere fedtkildernes værdi i praksis, herunder deres effekt på mælkens sammensætning. Projektets fokus er at forbedre de økologiske køers forsyning med foderfedt uden at kompromittere proteinforsyningen. Dette vil øge såvel mælkeproduktionen som indtjeningen i den økologiske mælkeproduktion.
    Mælkeafgiftsfonden. Beskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  11. Fordeling af kvælstofudskillelsen mellem urin og gødning

    Peter Lund , Martin Riis Weisbjerg , Ole Aaes & Marianne Johansen

    Baggrund: Der er for nærværende stort fokus på emission af ammoniak fra husdyrproduktionen bl.a. som følge af krav om en national reduktion på 24 % inden 2020. Der er derfor stor fokus på korrekt estimering af emissionen og effekten af eventuelle tiltag. Korrekt fordeling af udskillelsen af kvælstof (N) på henholdsvis fæces og urin er helt essentielt for efterfølgende prædiktion af ammoniakfordampning, idet fordampningen af ammoniak kan henføres til en fast andel af uorganisk N i urin i modsætning til organisk bundet N i fæces, hvor emission regnes som værende nul. I de danske normtal for husdyrgødningens indhold af næringsstoffer beregnes udskillelsen af N i fæces på baggrund af tørstofoptagelse og N-indhold i rationen, og udskillelse af N i urin beregnes efterfølgende som en differens. Ligningen til prædiktion af udskillelse af N i fæces (og dermed N i urin) for malkekøer er baseret på data fra fordøjelighedsforsøg ved Statens Husdyrbrugsforsøg publiceret i perioden 1973-1996. Der er altså tale om data som er 20-40 år gamle og dermed på et helt andet produktionsniveau end den moderne malkeko. Når ligningen i dag anvendes til prædiktion af effekten af f.eks. øget mælkeydelse og tørstofoptagelse er vi altså nødt til at ekstrapolere langt udover det produktionsniveau, hvorpå ligningen er baseret af Kristensen et al. (1997) for næsten 20 år siden. For opdræt og tyre er modellen endda baseret på data for et helt andet dyr nemlig får på vedligehold. Dette er ikke holdbart med det politiske og erhvervsmæssige fokus, som der er på disse data i dag.
    Formål: Udvikling af ny model, som kan dokumentere, at udskillelsen af kvælstof i urinen, og dermed emis-sion af ammoniak, er lavere end hvad der prædikeres i dag på bedriftsniveau og nationalt niveau.
    Hypotese: Det er projektets hypotese at udskillelsen af kvælstof i urin og dermed potentielt emission af ammoniak er overestimeret når N-udskillelse beregnes nationalt og på bedriften ud fra normtal.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2020

  12. Forebyggelse af mælkefeber i økologiske malkekvægsbesætninger - PREVENT-MF

    Heidi Voss , Inger Anneberg , Mogens Agerbo Krogh & Finn Strudsholm

    Forekomst af mælkefeber er betydeligt højere i økologiske besætninger end i konventionelle. Projektet går i dybden med de forskelle, der findes imellem de økologiske besætninger i goldko-management for at udvikle best-practice indenfor økologiske rammerBeskrivelse

    01/01-201731/12-2017

  13. Glyphosate treatment of crops: a sustainable strategy?

    Martin Tang Sørensen , Søren Krogh Jensen , Ole Hojberg , Sanna Steenfeldt , Leslie Foldager , Natalja Nørskov , Hanne Damgaard Poulsen & Uffe Krogh

    Målet med projektet er at undersøge, hvad det betyder, når husdyrene udsættes for glyphosat-rester via foderet. I projektet undersøges virkningen af glyphosat på mavetarmkanalens mikroorganismer og på mineralstatus hos svin og fjerkræ samt eventuelle afledte effekter på dyrenes sundhed og produktivitet. De nye forsøg vil foregå både ved Aarhus Universitets forsøgsfaciliteter i Foulum samt i en række husdyrbesætninger i praksis. Studierne vil blive udført med nyligt fravænnede grise samt æglæggende høner.
    Projektet er støttet af Veluxfonden.Beskrivelse

    01/01-201730/06-2021

  14. Greening of organic egg production ( Green-Eggs)

    Sanna Steenfeldt , Anne Louise Frydendahl Hellwing , Uffe Jørgensen , Marie Trydeman Knudsen & Morten Ambye-Jensen

    Ved en tværfaglig tilgang vil Green-Eggs bidrage til løsninger, der øger
    ressourceeffektiviteten i økologisk ægproduktion ved at identificere
    strategier, der opfylder mål for høj dyrevelfærd samt for grøn og
    økonomisk bæredygtighed i produktionen. Overgangen til 100%
    økologisk fodring er en udfordring for økologisk fjerkræ, da
    vegetabilske proteinkilder med en optimal aminosyreprofil er få. Det
    antages, at en øget produktion af lokalt dyrkede, økologiske
    proteinkilder med en god aminosyreprofil (fx kløvergræs), vil der opnås
    en positiv indvirkning på miljøet, dels som følge af mindre N-overskud,
    dels fordi en reduktion i import af soja vil reducere transporten.
    Endvidere vil projektet bidrage til udvikling af integrerede plante- og
    fjerkræproduktionssystemer og studere, hvordan disse kan øge
    ressourceeffektiviteten i økologisk ægproduktion, når det kombineres
    med fodringsstrategier, der er baseret på brugen af bioraffinerede
    dansk dyrkede økologiske grønne afgrøder. Det forventes, at både
    forbedret aminosyresammensætning af foderet og beplantning med pil
    på udendørs arealer er med til at reducere overskud og tab af
    næringsstoffer til miljøet, og at lavere kvælstofoverskud og
    kulstoflagring i jorden under pil vil bidrage til at reducere udledningen af
    drivhusgasser. Udvikling af nye fodringskoncepter til den økologiske
    fjerkræproduktion baseret på lokalt dyrket råmateriale vil være en fordel
    for de danske foderstofvirksomheder og bidrage til troværdigheden af
    den økologiske fjerkræ-sektor.
    GUDP.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2020

  15. Karakterisering af medfødte immunreceptorer hos kyllinger med henblik på bedre sygdomskontrol overfor virusinfektioner

    Tina Sørensen Dalgaard & Frederik Larsen

    Kommercielt opdrættede kyllinger er sårbare overfor en række virus sygdomme der uden forbyggelse giver direkte økonomiske tab for producenterne. Ydermere skaber det øget risiko for infection med sekundære bakterielle patogener, der kræver antibiotika behandling.
    Det overordnede formal med projektet er at tilveje bringe viden om dyrene genetiske variations indflydelse på kvaliteten af vaccinationsprogrammer. Derudover skal information om denne variation bruges til at udvikle nye vaccine-adjuvanser, der kan anvendes til at optimere control af virusinfektioner gennem nye vaccinetyper med bredere beskyttelse.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2020

  16. Løbesår betydning for produktion og velfærd hos malkekvæg

    Mogens Agerbo Krogh , Sarah Lee Munch , Søren Saxmose Nielsen , Nynne Capion & Peter Raundahl

    I 2016 fandt vi forandringer i løben hos 90 % og deciderede løbesår hos 43 % af 750 danske Holstein køer. Løbesår er dermed særdeles udbredt hos de danske malkekøer og det er derfor helt centralt at det bliver undersøgt om løbesårene har væsentlig betydning for produktionen og/eller udgør et betydeligt velfærdsmæssigt problem. Formålet med dette projekt er at kvantificere betydningen af løbesårene på koens produktion og velfærd. I projektet vil der blive foretaget en sammenlignende vidensyntese om sammenhæng imellem løbesår og smerte. Desuden vil der på slagtekøer blive foretaget yderligere undersøgelser af størrelse, dybde og alder af løbesår og efterfølgende analyseres sammenhængen mellem graden af løbesår og produktions- og slagtedata. Projektet vil samlet set give os ny viden om, hvor meget løbesår påvirker koens velfærd og produktion. Beskrivelse

    01/01-201731/12-2018

  17. Ny aminosyreprofil til højtydende diegivende søer er vejen frem til mere mælk - Milkyway

    Peter Kappel Theil , Camilla Kaae Højgaard & Thomas Sønderby Bruun

    Projektets overordnede målsætning er at skabe ny viden, så forsyningen med protein og livsnødvendige aminosyrer til den højtydende diegivende so kan optimeresBeskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  18. Økologisk mælk med mere dyrevelfærd

    Jan Tind Sørensen , Tine Rousing , Mette Vaarst , Pia Haun Poulsen & Iben Alber Christiansen

    Formålet med projektet er at udvikle velfærds-vurderingsredskaber, som kan dokumentere om initiativer til forbedret dyrevelfærd i økologisk mælkeproduktion faktisk fører til forbedret dyrevelfærd. Der fokuseres på nye indikatorer for dyrevelfærd, som kan demonstrere forbedringer af dyrevelfærden og dermed bidrager til at karakteriserer en troværdig økologisk mælkeproduktion. I samarbejde med Økologisk Landsforening gennemføres registreringer vinter og sommer i 2017 i fire økologiske besætninger. Der udpeges velfærdsindikatorer til måling af indsatsen på de problemområder, som de fire økologer har valgt at fokusere på. Der registreres indikatorer til beregning af kendte velfærdsprotokoller som giver aggregerede velfærdsvurderinger på besætningsniveau. Informationer om såvel ressourcebaserede og dyrebaserede velfærdsindikatorer bruges til at undersøge forskelle i dyrevelfærd på besætningsniveau mellem sommer og vinter. Der stilles skarpt på at have indikatorer, som beskriver dyrevelfærden både i sommer- og i vinterhalvåret i økologiske malkekvægsbesætninger. De fire involverede landmænd interviewes om deres tanker for udvikling af dyrevelfærden i økologisk mælkeproduktion, når de har set deres resultater vinter og sommer med forskellige velfærdsvurderinger. Der udvikles redskaber til vurdering og dokumentation af dyrevelfærden i besætningen både sommer og vinter. Beskrivelse

    01/01-201731/12-2017

  19. Supergrasspork

    Lene Stødkilde-Jørgensen & Søren Krogh Jensen

    SuperGrassPork skal udvikle et system til produktion af økologiske grise, hvor en stor del af proteinfoderet kommer fra lokalt produceret kløvergræs.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  20. SYN-CARB Syntetiske kulhydrater med bred målretning af aviær C-type lektin af receptorer som et ny redskab for bæredygtig styring af patogener med zoonotisk potentiale

    Tina Sørensen Dalgaard , Frederik Larsen & Rikke Brødsgaard Kjærup

    Infektionssygdomme udgør en alvorlig trussel mod dyrevelfærden og medfører store økonomiske tab i fjerkræproduktion på verdensplan. Særlig opmærksomhed er i tiden rettet mod brugen af antibiotika og problemerne omkring resistensudvikling.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2019

  21. Tang.nu - Danske tangressourcer i spil – til fødevarer, foder og som en håndsrækning til havmiljøet

    Martin Riis Weisbjerg , Jan Værum Nørgaard , Mogens Larsen & Jakob Sehested

    Tang.nu vil bidrage til en cirkulær ressourcestrøm mellem hav og land ved at realisere og udbrede dyrkning, høst og anvendelse af tang som ny bæredygtig ressource til fødevarer og foder. I Tang.nu omsættes viden til handling gennem fokuserede eksperimenter og gennem udveksling af eksisterende og ny viden på tværs af faggrænser og myndighedsniveauer.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2020

  22. Udvikling af effektiv dataopsamling og formidling af resultater fra dansk kvægforskning

    Merete Jensen

    Formålet med projektet er, at sikre at der gennemføres forsøg med størst mulig effekt til gavn for udviklingen af kvægbruget, og at sikre faciliteter, der fremmer et økonomisk og bæredygtigt kvægbrug. Endvidere er formålet, at disse resultater formidles bredt ud til kvægbrugere og samfund.
    Ved Dansk Kvægforskningscenter, AU gennemføres der hvert år en række forsøg og dataanalyser, der indgår i projekter, der forsker i den videre udvikling inden for dansk kvægbrug.
    I forbindelse med forsøgenes gennemførsel opsamles en lang række data, hvor der løbende arbejdes med at standardisere disse, så de kan anvendes på tværs af projekter. For at sikre en effektiv udnyttelse af de indsamlede data, blev der i 2015 igangsat en udvikling mod ensretning af såvel opsamling af dataene som database og brugergrænseflade. I 2015 var der fokus på mælke- og vejedata, og i 2016 er der udviklet fælles dataopsamling procedurer for data vedrørende foderoptagelse, foderrationer og analyser. I 2017 vil der være fokus på at videreudvikle fælles og automatiske dataopsamling vedr. velfærd, huld, reproduktion og sundhed samt supplerende oplysninger.
    Det er endvidere projektets formål hurtigst muligt at implementere den nye viden, der fremkommer gennem de forsknings- og udviklingsprojekter, der gennemføres på DKC i dansk kvægbrug.
    Projektet omfatter 3 arbejdspakker:
    •AP1 Fælles registreringer af data til et forsøg
    •AP2 Fortsat udvikling af fælles dataplatform
    •AP3 Formidling og demonstration af forsknings- og forsøgsresultater
    Projektet er finansieret af Mælkeafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201731/12-2017

  23. Udvikling af ny model til fordeling af kvælstofudskillelsen mellem urin og gødning i kvægproduktionen

    Peter Lund , Marianne Johansen , Martin Riis Weisbjerg , Mogens Vestergaard & Ole Aaes

    Der er for nærværende stort fokus på emission af ammoniak fra husdyrproduktionen, blandt andet som følge af krav om en national reduktion på 24 % inden 2020. Der er derfor stor fokus på korrekt estimering af emissionen og effekten af eventuelle tiltag. Korrekt fordeling af udskillelsen af kvælstof (N) på henholdsvis fæces og urin er helt essentielt for efterfølgende prædiktion af ammoniakfordampningen, idet fordampningen af ammoniak kan henføres til en fast andel af uorganisk N i urin i modsætning til organisk bundet N i fæces, hvor emission regnes som værende nul. I de danske normtal for husdyrgødnings indhold af næringsstoffer beregnes udskillelsen af N i fæces på baggrund af tørstofoptagelse og N-indhold i rationen, og udskillelse af N i urin beregnes efterfølgende som en differens. Ligningen til prædiktion af udskillelse af N i fæces (og dermed N i urin) for malkekøer er baseret på data fra fordøjelighedsforsøg ved Statens Husdyrbrugsforsøg publiceret i perioden 1973-1996. Der er altså tale om data som er 20-40 år gamle og dermed på et helt andet produktionsniveau end den moderne malkeko. Når ligningen i dag anvendes til prædiktion af effekten af f.eks. øget mælkeydelse og tørstofoptagelse er vi altså nødt til at ekstrapolere langt ud over det produktionsniveau, hvorpå ligningen er baseret af Kristensen et al. (1997) for næsten 20 år siden. For opdræt og tyre er modellen endda baseret på data for et helt andet dyr nemlig får på vedligehold. Dette er ikke holdbart med det politiske og erhvervsmæssige fokus, som der er på disse data i dag.
    Projektet er finansieret af Mælkeafgiftsfonden, Kvægafgiftsfonden og AU Myndighedsopgaver. Beskrivelse

    01/01-201731/12-2021

  24. MuMiPro: Muslingeopdræt som virkemiddel og kilde til økologisk protein

    Marianne Hammershøj , Karen Timmermann , Jan Værum Nørgaard , Mette Termansen & Ulla Kidmose

    Det er formålet med MuMiPro at udvikle en ny type opdræt af muslinger, som på en og samme gang leverer bæredygtigt foderprotein til økologisk husdyrproduktion, forbedrer miljøkvaliteten i kystnære danske farvande og skaber arbejdspladser i områder uden for de store byområder. Visionen er, at MuMiPro genererer den nødvendige viden til, at der kan etableres en produktion af op til 100.000 tons muslinger årligt i lineopdræt primært beregnet til brug i foderstofproduktion til økologisk svine- og fjerkræproduktion med positivt bidrag til fødevarekvaliteten. MuMiPro er samtidig leverandør af økosystem tjenesteydelser til det kystnære vandmiljø som virkemiddel til opnåelse af god økologisk tilstand.
    Finansiering: Innovationsfonden
    Samarbejdspartnere: Udviklingscenter for Husdyr på Friland KS, Danish Agro a.m.b.a., Limfjordsrådet, Landbrug og Fødevarer FmbA – SEGES, Vilsund Blue A/S, Engredo ApS, Nofima, Seafood Limfjord A/S, Wittrup Seafood A/S, Danmarks Tekniske UniversitetBeskrivelse

    12/01-201731/12-2020

  25. Insect Value Chain in a Circular Bioeconomy (inVALUABLE)

    Jan Værum Nørgaard

    The vision of inVALUABLE is to create a sustainable resource-efficient industry for animal protein production based on insects. The partners span the entire value chain and include entrepreneurs, experts in biology (entomology and nutrition), biotech, automation, processing and food tech and safety, as well as an international leading insect producer. This interaction of competences is key to lifting insect production to an industrial level. The project operates at an applied research level with focus on three main areas: 1) biological knowledge of the production organisms (e.g. production environment, dietary needs and health); 2)automation and monitoring of production; and 3) product documentation of safety, nutrition and health.Beskrivelse

    01/03-201701/03-2020

  26. VetBioNet

    Tina Sørensen Dalgaard

    Det store EU-projekt: VetBioNet, som netop er søsat i foråret 2017 har til formål, at etablere et omfattende netværk af førende forskningsfaciliteter, forskningsinstitutioner, organisationer og industrielle partnere, der er dedikerede til at fremme forskningen og den teknologiske udvikling inden for alvorlige smitsomme husdyrsygdomme. Projektet bliver koordineret af INRA (French National Institute for Agricultural Research) og omfatter 30 partnere fra 14 forskellige lande, heriblandt ni EU medlemslande) fra både den akademiske og den private sektor.Beskrivelse

    01/03-201730/04-2021

  27. Circular BIOmass CAScade to 100%

    Søren Krogh Jensen , Nikolaj Peder Hansen & Martin Riis Weisbjerg

    Nordsø Regionens (NSR) økonomiske aktivitet og vækst er højst i byområder. Landdistrikterne i NSR-regionen oplever befolkningsnedgang og negativ økonomisk vækst. BIOCAS-projektet forventer at grøn omstilling og en revitalisering af landdistrikterne vil gå hånd i hånd. BIOCAS projektet vil bidrage til at udvikle landdistrikter i NSR til grønne specialiserede regioner igennem integreret og lokal værdiøgning af biomasse.
    Projektet finansieres af INTERREG Nordsøregionen.Beskrivelse

    01/07-201731/12-2020

  28. Planteøstrogener i mælk

    Stig Purup , Natalja Nørskov , Knud Erik Bach Knudsen , Sokratis Stergiadis & D Ian Givens

    Formålet med projektet er at undersøge effekten af og interaktionen mellem konventionelle og økologiske produktionssystemer på koncentrationen af planteøstrogener (lignaner, isoflavoner og courmestaner) i detailmælk i Storbritannien.
    Projektet er finansieret af University of Reading og Aarhus Universitet.Beskrivelse

    01/07-201730/06-2018

  29. Unik kraftfoderpille med stabiliseret naturligt vitamin E til nyfravænnede kalve

    Søren Krogh Jensen , Saman Lashkari & Mogens Vestergaard

    Dårlig udnyttelse af vitamin E ved fravænning er kendt som afgørende ernæringsmæssig faktor i dårligt immunforsvar, da fravænningskalve er i et ernæringsmæssigt ”ingenmandsland” mellem mælk og kraftfoder, hvor absorptionen af den mest anvendte vitamin E form (all-rac-α-tocopheryl acetat) er på laveste niveau efter fødslen pga. lav aktivitet af fordøjelsesenzymer i tarmen. Projektet har til formål at udvikle et vitamin E produkt, der bygger bro over grænselandet mellem mælk og kraftfoder og sikrer høj absorption af vitamin E fra tarmen i fravænningsperioden. Produktudviklingen indebærer formulering og fremstilling af et foderprodukt indeholdene naturligt vitamin E på alkoholform stabiliseret i beskyttende velsmagende matrix.
    Projektet er finansieret af GUDP.Beskrivelse

    01/07-201731/12-2020

  30. Glyphosate treatment of crops: a sustainable strategy?

    Sundas Rani

    Objective
    To investigate if glyphosate residues in genetically modified (GM) feed crops like Roundup ready soybeans and desiccated grain cause livestock health problems and so the use of glyphosate is a sustainable strategy for weed control.
    Experimental approach
    To achive our objective we will use pigs and hens as an experimental organism. Will analyze their health ststus and growth using NGS technology mainly Illumina Miseq NGS platform. Then short chain fatty acid analysis using gas chromatography (FID- based). Also some specific quantitative PCR (qPCR) analysis. For bioinformatics we will mostly rely on Qiime and R software.Beskrivelse

    01/09-201701/09-2020

  31. Industriel produktion og forarbejdning af muslinger til fiskefoder (InProFeed)

    Jan Værum Nørgaard

    I projektet vil der blive etableret en ny værdikæde for et restprodukt af blåmuslinger fra industriel produktion, der i kommerciel skala forarbejdes til muslingemel. Det demonstreres, at muslingemelet kan indgå som en ingrediens i foder til havbrugsproduktion, der er uden anvendelse af fiskemel.


    Bevillingsgiver: GUDPBeskrivelse

    01/09-201731/12-2020

  32. PEGaSUS - Phosphorus effi ciency in Gallus gallus and Sus scrofa): Bridging the gaps in the phosphorus value chain

    Klaus Wimmers , Elizabeth Magowan , Hanne Damgaard Poulsen , Arno Rosemarin & Paolo Sckokai

    Phosphorus (P) is an irreplaceable component of life and used in all agricultural production systems. PEGaSus focusses on P because it is a
    finite but recyclable resource which is not efficiently used and reused in agricultural production leading to serious concerns for soil and
    water ecosystems. PEGaSus is emphasising on monogastrics since pigs and chicken contribute to achieve global food security but are major
    P excretors and sources of P losses. Balancing the P cycle is crucial towards a P resilient livestock production, comprising P efficiency in
    animals and plants, P storage in soils, P utilisation of microorganisms, and their interactions. The strategic aim of PEGaSus is to provide
    solutions to secure sufficient supplies of high quality animal products from resource-efficient and economically competitive agro-systems
    that are valued by society and preserve soil and water ecosystems. To reach this overall aim, five complementary partners from across
    Europe with expertise in animal biology, social ecology, and economy collaborate in three work packages, aiming at tracking the fate of P on
    its ways in fodder, animals, microbiota, slurry, soil, and water. PEGaSus generates improved understanding of the biodiversity of
    monogastric P utilisation towards both an optimised P supply and highest standards of animal health and welfare in European livestock
    production. PEGaSus addresses the genotype-phenotype map, i.e. genomic, epigenetic, and transcriptomic variation, and nutritional
    strategies to reduce P losses which will simultaneously reduce greenhouse gas, and nitrogen emissions. PEGaSus delivers cost-benefit
    estimations in various farm-, production-, process-, and ecosystems and novel approaches of P management to balance economic and
    environmental sustainability of the dense but uneven distributed European animal production. By integrating the results, PEGaSus provides
    knowledge products with far-reaching impact on research and policy communities within the EU.

    The project is financed by Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)Beskrivelse

    01/09-201728/02-2021

  33. Vådfoder og tilsætning af benzosyre

    Nuria Canibe

    Samarbejde med SegesBeskrivelse

    01/09-201701/05-2018

  34. Doctoral Research

    Eimear Theresa Mc Loughlin

    Displaying Animal Death: The Politics of Transparency and the Production of National Identity in Industrial Pig Agriculture and Zookeeping in DenmarkBeskrivelse

    11/09-201729/10-2021

  35. Hestebønner som alternativ til raps og soja

    Martin Riis Weisbjerg , Peter Lund , Mogens Larsen , Torben Larsen , Lars Viking , Rudolf Thøgersen & Betina Amdisen Røjen

    Der ønskes mere lokalt og GMO frit foder, herunder proteinfodermidler, til malkekøer. Medvirkende hertil er både trenden med GMO frit foder, og ønsket om mindre import af proteinkilder ud fra det generelle ønske om mere lokalproduceret og sporbart foder.
    Der har været en meget positiv udvikling i dyrkningen af hestebønner over de senere år, således er udbytte, høsttidspunkt og dyrkningssikkerhed nu på et niveau, hvor hestebønner er konkurrencedygtige i visse sædskifter, og hvor der er potentiale for at hestebønner kan dække en betydelig del af proteinbehovet til malkekøer. Hestebønner er således pt. det mest lovende alternativ til traditionelle proteinfodermidler.
    Men der er behov for at belyse effekten på mælkeproduktionen af at erstatte soja og raps med hestebønner, samt at belyse de praktiske udfordringer, der er ved opbevaring og udfodring af hestebønner. Anbefalingen pt. er at hestebønner toastes med henblik på at øge proteinværdien, men der er også kvægbrug hvor de anvendes ikke-toastede.
    Vi vil ud fra praksisdata belyse udbyttepotentiale, foderværdi og økonomi samt lave undersøgelser med forskellig konservering, opbevaring og behandling. Vi vil desuden teste såvel toastede som ikke toastede hestebønner mod raps og mod soja i produktionsforsøg, hvor væsentligste respons er mælkeproduktion, foderoptagelse, og mælkens sammensætning, herunder fedtsyrer og metabolitter i mælken. Formålet er at dokumentere det produktionsmæssige og økonomiske potentiale i hestebønner som alternativ til soja og raps.
    Projektet er finansieret af Mælkeafgiftsfonden.Beskrivelse

    19/09-201731/12-2017

  36. Screening for bioaktive stoffer i mælk og deres funktionalitet i mave-tarmkanalen

    Stig Purup

    Formålet med projektet er at bestemme indholdet af bioaktive stoffer i mælk og deres funktionalitet i mave-tarmkanalen ved hjælp af cellebaserede assays.
    Projektet er finansieret af Mead Johnson Nutrition og Aarhus Universitet.Beskrivelse

    01/11-201731/07-2019

  37. Alderens effekt på proteinfordøjelighed i smågrise

    Jan Værum Nørgaard , Tina Skau Nielsen & Uffe Krogh

    Projektet vil undersøge, om fordøjeligheden af protein ændres med fravænnede grises alder samt om der er forskel på proteinkilder og effekten på tarmsundheden.

    Hvis det viser sig, at protein-fordøjeligheden af forskellige proteinkilder er markant forskellig for en nyfravænnet 6 kg gris i forhold til en 15 kg gris, vil det være muligt at justere valget af foderstoffer, så mavetarmsundheden efter fravænning og tilvæksten i klimastalden vil kunne forbedres og mindske brug af antibiotika og zink.

    Desuden vil fodereffektiviteten forbedres i smågriseperioden hvorved foderudgifterne reduceres.

    Projektet er finansieret af Svineafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201831/12-2018

  38. AUTOKLOV Automatisk identifikation af køer med klovlidelser

    Peter T. Thomsen

    Behandling af klovlidelser kræver at vi finder de syge køer. Formålet med projektet er at udnytte eksisterende data om køernes aktivitet og udvikle en algoritme (software), som kan udpege køer med klovlidelser.
    Tidlig og konsekvent behandling af klovlidelser forventes at føre til højere mælkeydelse, bedre økonomi, større arbejdsglæde og bedre dyrevelfærd.Beskrivelse

    01/01-201831/12-2020

  39. Biobank i bevaringsarbejde

    Stig Purup , Henrik Callesen , Julie Strand , Ole Sommer Bach & Cino Pertoldi

    Formålet med projektet er at udvikle teknologier til etablering, opretholdelse og videreførelse af genetiske ressourcer i basal og anvendt genetisk forskning. Teknikker til konservering – specielt kryokonservering – udvikles, omfattende eksperimentale og etablerede cellekulturer og anvendelse af reproduktionsteknologier til konservering.
    Projektet er finansieret af Randers Regnskov, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.Beskrivelse

    01/01-201801/01-2021

  40. Flytning af minkhvalpe mellem kuld – hvordan gøres det bedst?

    Jens Malmkvist

    I minkproduktionen flyttes en del hvalpe til anden rede/moder/kuld tidligt efter fødsel. I praksis foregår denne flytning på mange måder, men vi har i dag kun lidt viden om de optimale strategier under forskellige forhold, herunder betydning af tævens alder, kuldstørrelsen, hvalpens udvikling samt modtagertævens moderegenskaber. Målet med projektet er derfor at undersøge den relative betydning af disse faktorer og dermed skabe ny viden, som kan bruges til at maksimere overlevelse og vækst hos de hvalpe, som flyttes til nye kuld. En velbegrundet flytning kan sikre en god tidlig overlevelse/tilvækst/velfærd hos mink, mens en uheldig flytning kan have negativ effekt i hele diegivningsperioden. Projektets undersøgelser vil give grundlag for bedre rådgivning til danske minkavlere vedrørende afprøvede strategier for flytning af hvalpe mellem kuld den første uge efter fødsel. Projektet forventes at fremme både dyrevelfærd og produktionsøkonomi.


    Projektet er finansieret af Pelsdyrafgiftsfonden med 1.936.667 kr. + 20 % OH.
    Beskrivelse

    01/01-201831/12-2020

  41. Fodercentralfoder og dets dækning af minks vitaminbehov

    Søren Krogh Jensen

    Der er i de seneste år gennemført en række forsøg på Kopenhagen Farm, hvor der har været fokus på tilsætning af B-vitaminer samt A, D og E-vitamin til minkfoder. Forsøgene blev igangsat fordi normerne for vitamintilsætning primært er baseret på forskning fra 1970erne, og analyser har vist at nogle B-vitaminer doseres 10-80 gange over minkenes angivne behov. Ved at måle udskillelsen af B-vitamin i urinen blev det vist, at der for vitaminerne B2, B3, B5 og B6 kan der ske en nedjustering (evt. fjernelse) af tilsætningen, B9 skal tilsættes, men kan dog også nedjusteres i forhold til gældende praksis, mens der stadig er usikkerhed om B1, B7 og B12. For E-vitamins vedkommende er der tale om en blanding af usikkerhed omkring det optimale behov hen over året samt mangel på viden omkring den fysiologiske effekt af at anvende naturligt vitamin E i forhold til det billigere syntetiske produkt.

    I projektet her vil der blive fokuseret på indholdet af E- og B-vitamin i fodercentralfoder, ved at analysere på fysiologisk respons fra dyrene, og sammenligne responset med resultaterne fra de kontrollerede forsøg gennemført på Kopenhagen Farm med det formål at nå frem til en mere korrekt dosering af minkene via fodercentralfoder, sådan at ekstra tilsætninger undgås.


    Projektet er finansieret af Pelsdyrafgiftsfonden med 878.000 kr. inkl. 20 % OH.
    Beskrivelse

    01/01-201831/12-2018

  42. Græsmælk

    Troels Kristensen , Lisbeth Mogensen , Martin Riis Weisbjerg , Søren Krogh Jensen , Lars Wiking , Arne Munk , Peter Stamp Enemark , Anne Berg Olesen , Torsten Wetche , Jørgen S. Madsen , Nina Aagaard Poulsen & Lotte Bach Larsen

    Den overordnede ide bag dette projekt er at fremme en afbalanceret udvikling af hele den økologiske sektor ved at øge kvægbrugets bidrag til forsyningen med næringsstoffer til den økologiske planteavl og de øvrige husdyrproduktioner. Det er derfor vigtigt at have en stor andel af kløvergræs i køernes foderrationen og bedriftens sædskifte.
    Græsmarken har potentiale til at forsyne malkekoen med energi og næringsstoffer som uden eller med et meget begrænset tilskud kan sikre en effektiv, økonomisk rentabel, mælkeproduktion. Det praktiseres allerede i lande som Irland og New Zealand, men er kun sparsomt undersøgt under danske forhold. Der er derfor brug for at se på, hvordan græs, frisk såvel som konserveret, kan indgå i køernes fodring året rundt i betydende mængder. En sådan græsbaseret ration kan sikre en høj ressource udnyttelse på kvægbedriften og samtidig have en gunstig og dokumenterbar indflydelse på mælkens egenskaber som kan give anledning til en større værditilvækst til gavn for hele kæden.
    Formålet med projektet er at udvikle og dokumentere produktionen af mælk, baseret på rationer med en høj andel kløvergræs, dels som et differentieret mælkeprodukt, og dels som et økologisk system, der kan bidrage til forsyningen af de øvrige økologiske sektorer med foder og næringsstoffer.

    Finansiering: Fonden for Økologisk Jordbrug (FØL) og Mælkeafgiftsfonden (MAF).

    Samarbejdspartnere: SEGES-Økologi, Arla Foods amba, Thise Mejeri:, Torsten Wetche, Jørgen S. Madsen

    Beskrivelse

    01/01-201831/12-2020

  43. Hestebønner og andre alternativer til raps og soja

    Martin Riis Weisbjerg , Peter Lund , Marianne Johansen , Rudolf Thøgersen & Betina Amdisen Røjen

    Dette projekt er en fortsættelse af aktiviteterne i et ekstraordinært 2017 projekt ’Hestebønner som alternativ til raps og soja’, idet aktiviteterne i 2017 projektet ikke belyser alle problemstillinger ved øget anvendelse af hestebønner.
    Projektets aktiviteter vil være en kombination af praksis undersøgelser, forsøg og registreringer (AP1), samt af mere intensive studier i laboratorier/forsøgsstalde (AP2).
    Projektet vil omfatte screening af en række prøver af såvel hestebønner som andre nærproducerede proteinfodermidler for foderværdi, især proteinværdi, samt udvikling af on-farm procesteknologi til varmebehandling og afskalning mhp. at øge energi- og proteinværdi.
    Foderværdi vil blive tested i såvel laboratorieskala, i fistulerede køer, og i produktionsforsøg.
    Projektet er finansieret af Mælkeafgiftsfonden.Beskrivelse

    01/01-201831/12-2020

  44. Huldtilpasning uden velfærdsproblemer

    Britt I. F. Henriksen , Steen Henrik Møller & Jens Malmkvist

    I vinterperioden slankes mink, der skal bruges som avlsdyr, med henblik på at sikre god reproduktion. En udfordring er at slanke dyrene og samtidig undgå at dyrene bliver for sultne over så lang tid, at det vil påvirke deres velfærd. Dette er inkluderet i vurderingen af kriteriet ”fravær af længerevarende sult” i WelFur-Mink, og registreres som huld, hvor huld 1-2 i januar og huld 1 i februar er associeret med længerevarende sult. Der er ingen tvivl om at dyr som er ”for tynde” har været udsat for længerevarende sult. Men grænsen mellem hvad der er ”for tyndt” i januar og februar er pt meget kontant og der er behov for en mere jævn og glidende udvikling med datoen igennem perioden. Dette kunne være en glidende kombination af huld 1 og 2, men muligvis kan huld kombineres med andre indikatorer, for at få en mere nøjagtig vurdering af kriteriet ”fravær af længerevarende sult”, uafhængigt af observationsdatoen. Vi vil derfor undersøge hvordan forskellige managementstrategier for slankning af avlsdyr, som må være associeret med forskellige grader af sult, kommer til udtryk i forskellige velfærdsindikatorer. Vi vil samtidig vurdere om tidlige indikatorer kan bruges til at forebygge udviklingen af tegn på sult. Projektet vil samle viden om hvordan man som avler kan huldstyre på en måde så man opnår den fulde effekt af flushing uden at minkene oplever længerevarende sult, og dermed kan forbedre sin WelFur-Mink vurdering i forhold til velfærdskriteriet ”fravær af længevarende sult”.

    Projektet er finansieret af Pelsdyrafgiftsfonden med 528.000 kr. inkl. 20 % OH Beskrivelse

    01/01-201831/12-2019

  45. Influence of Bacillus strains on non-starch polysaccharides and other carbohydrates in selected feedstuffs used in diets for pigs

    Knud Erik Bach Knudsen

    Formålet med undersøgelsen er at undersøge indflydelsen af Bacillus-stammer på kulhydratsammensætningen i udvalgte korn- og proteinrige foderstoffer, der anvendes til diæt til svin.
    Projektet er finansieret af Chr. Hansen A/S.Beskrivelse

    01/01-201831/12-2019